Complimentje geven steeds lastiger: mannen vaak bang om het verkeerde te zeggen

Uit een nieuw rapport van Ipsos I&O blijkt dat in 2024 ongeveer 1,7 miljoen mensen van zestien jaar en ouder te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag. Toch groeit het bewustzijn, maar dat brengt ook nadelen met zich mee. De angst om het verkeerde te doen of te zeggen groeit ook mee.
Seksueel overschrijdend gedrag komt overal voor. Op werk, tijdens het uitgaan, in het openbaar vervoer, op straat etc. Maar wat houdt het in? “Als een man iets doet of zegt wat je niet leuk vindt”, begint een jonge vrouw met een rood jasje die door de binnenstad van Bergen op Zoom loopt. “Dus bepaalde opmerkingen of aanrakingen die niet gepast zijn.” Een man met een blauwe trui vertelt: “Je doet iets wat de ander niet accepteert.”
Veel op straat
Uit het onderzoek blijkt dat 73 procent van de mensen het belangrijk vindt om binnen de grenzen van een ander te blijven. Toch gebeurt dat niet altijd. “Ik heb laatst nog meegemaakt dat er een man voorbij fietste en die sloeg op mijn kont”, zegt dezelfde jonge vrouw met verbazing. Ook geven de vrouwen in Bergen op Zoom aan dat ze vaak genoeg opmerkingen op straat krijgen. “Dan zeggen ze ‘lekker wijf’, dan denk ik heeft je moeder je zo opgevoed? Volgens mij niet”, vertelt een vrouw met een zonnebril.
Ik hoop niet dat het nationale complimenten dag is.
Kunnen mannen nog wel een complimentje geven? “Mannen kunnen zeker een complimentje geven, maar hou het netjes”, gaat de vrouw met de rode jas verder. “Je ziet er leuk uit is heel anders dan ‘jij bent echt lekker'”, vult haar vriendin aan. “Het is een dunne lijn. Wat voor de één een compliment is, kan voor de ander grensoverschrijdend zijn”, vertelt een man met een baard.
Dunne lijn
Die ‘dunne lijn’ maakt het voor velen lastig. 43 procent geeft in het onderzoek aan dat ze niet meer weten wat nog wel kan én wat niet. “Je bent er wel mee bezig”, vertelt dezelfde jongeman. “Je moet nu over alles nadenken waar je dertig jaar geleden niet bij stilstond. Ik ben het daar niet mee eens, maar ik heb er ook niks over te zeggen. Ik pas me aan.”
Ook de man met de blauwe trui geeft aan dat hij er bewuster mee bezig is: “Iedereen moet zichzelf zijn dus wat dat betreft is het geen goede ontwikkeling, maar je moet wel elkaars grenzen respecteren.” Maar hij is niet bang om complimenten te geven. “Ik zou dat eigenlijk vaker moeten doen, dus ik hoop niet dat het nationale complimenten dag is”, lacht hij.