Roosendaal

Corona of niet: de Nationale Jongerenherdenking gaat dit jaar zeker door

Foto: NJH Roosendaal - Mick van Hesteren

Kitty Joachems Kitty Joachems

Vorig jaar stond de organisatie voor de keuze om alle geplande activiteiten rondom 4 mei in sneltreinvaart om te zetten in een digitale versie of alles af te blazen. De tijdsdruk dwong hen tot het laatste. Dat gaat hen dit jaar niet gebeuren. “We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat de Jongerenherdenking hoe dan ook doorgaat”, aldus een resolute Bjorn Rommens namens de organisatie.

Door: Kitty Joachems

De Jongerenherdenking is een samenwerking tussen CultuurCompaan, Stichting Jong Theater en de Jongerenraad. Bij de uitvoering worden ook (lokale) mensen aangetrokken die bepaalde onderdelen kunnen invullen. Bij de editie van 2019 was dat onder andere Dansatelier uit Roosendaal.

Wandelroutes

Rommens: “Afgelopen oktober voerden we de eerste gesprekken over 2021. Het was meteen duidelijk dat we een digitale variant willen organiseren die ook mogelijkheden openlaat voor fysieke activiteiten.” Daarom komen er 3 wandelroutes waarvan er één gericht is op educatie over de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende punten kunnen mensen via QR-codes teksten lezen en video’s bekijken.

Coronaproof escaperoom?

“Er komt ook een kunstroute”, vertelt Rommens, “lokale kunstenaars vertellen daar een verhaal via hun kunstwerken.” De inmiddels bekende escaperoom bezorgde de organisatie nog wel wat hoofdbrekers. “Het is een vast gegeven in ons programma. Maar als we anderhalve meter afstand moeten houden kunnen we natuurlijk niet met z’n allen in een klein hokje aan de hand van puzzels proberen te ontsnappen”, legt Rommens uit. Dus dat moest anders. “Daarom wordt de derde route ingericht als één grote escaperoom in de buitenlucht.”

Interessant voor iedereen

De organisatie is nu druk bezig om alles uit te werken en concreet vorm te geven. “We richten ons natuurlijk voornamelijk op de jongeren maar we vinden het belangrijk om onze activiteiten toegankelijk en interessant te maken voor iedereen. Om veel mensen de gelegenheid te geven onze activiteiten te bezoeken overwegen we om deze meerdere dagen rond 4 mei aan te bieden”, vertelt Rommens. “We benaderen ook scholen om met hen te bekijken hoe dit onderdeel kan zijn van het lesprogramma. Zij kunnen bijvoorbeeld met de klas in groepjes de routes lopen en beleven.”

Twee minuten stil

Het stiltemoment op 4 mei zal ook op een andere manier worden ingericht. “Tijdens vorige edities deden we dat in de vorm van een smartphone-orkest maar dat werkt alleen met veel mensen in één zaal dus we onderzoeken hoe we dat nu vorm kunnen geven. We denken daarbij aan een livestream met beeld en geluid.”