Bergen op Zoom

Crying in the Chapel: Elvis-dienst in Ontmoetingskerk

Herbert Kats Herbert Kats

In de Bergse Ontmoetingskerk wordt zondag 19 november een speciale Elvis-dienst gehouden. Voor deze kerk is het de eerste keer dat een dienst op een dergelijke manier gestalte krijgt.

Dominee Ellen van Sluys: “We hebben wel bijzondere diensten, maar zoiets als dit hebben we nog nooit gedaan.” Fred Omvlee, bekend als de zingende dominee, verzorgt de hele dienst samen met pianist Arthur Irrgang. “Voor ons is het een manier om te laten zien dat de kerk zich niet wil opsluiten. Dat we durven te verrassen. Een eigentijdse kerk zijn, al is dit misschien iets meer voor de 50-plussers”, klinkt het lachend.

Brug

De speciale dienst kreeg de titel Crying in the Chapel mee. Dat nummer werd in 1953 weliswaar niet voor hem geschreven, maar Elvis was wel de man die de meest succesvolle uitvoering op zijn naam heeft staan. Het nummer illustreert volgens organisator ds. Wim Lolkema prima de brug die The King sloeg tussen zijn werk en de maatschappij. “Zijn nummers zijn niet voor niets van alle tijden, nog steeds actueel.”

In januari 2024 is het 89 jaar geleden dat Elvis Presley werd geboren. Hij werd een superster door gospel, country en rhythm & blues samen te smelten tot rock and roll. Met nummers als Heartbreak Hotel wist hij de jonge John Lennon, Bob Dylan en Bruce Springsteen te inspireren. Elvis’ carrière kende ups en downs, maar in 1968 maakte hij een geslaagde come back.

Levensverhaal

Dominee Fred Omvlee was in het dagelijks leven geestelijk verzorger bij de marine en is nog altijd groot Elvis-fan. Hij organiseert al 22 jaar Elvis-kerkdiensten.

Deze dienst vertelt het levensverhaal van de zanger/filmster aan de hand van enkele van zijn grootste hits. Maar ook Elvis-gospels en evergreens als Amazing Grace passeren de revue. Daarnaast blijft het ‘gewoon’ een kerkdienst met een toepasselijke bijbellezing, gebeden en de zegen.

De Elvis-dienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk, Bolwerk-Zuid 134. Aanvang 10.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.