Roosendaal

Cultuurprijs Roosendaal gaat naar Vrouwen van Wanten

De Vrouwen van Wanten tonen hun Cultuurprijs Roosendaal

De Vrouwen van Wanten wonnen in 2020 de Cultuurprijs Roosendaal (foto: © Cultuurprijs Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Vrouwen van Wanten hebben vrijdag de Cultuurprijs Roosendaal gewonnen. Ze gaven de Stichting Heerl’k en de kunstenaars van TONG IV het nakijken. Er was voor het eerst ook een oeuvreprijs. Die gaat naar kunstenaar Wim Schütz.

Door: Bianca van Vugt

Het feestje voor de Cultuurprijs Roosendaal was deze keer online, coronaproof. Vanuit de Kring konden kijkers vrijdag kennis maken met de drie genomineerden voor 2020: De Vrouwen van Wanten, de Stichting Heerl’k en de kunstenaars van TONG IV. Na het tellen van de stemmen van jury en publiek, werd duidelijk dat De Vrouwen van Wanten de grote winnaars waren van de Cultuurprijs Roosendaal 2020.

Breekbare stemmen en krachtige muziek

De juryleden waren lovend over Sofie Habets en Romy Rockx, die samen De Vrouwen van Wanten zijn. “De jury is onder de indruk van de manier waarop De Vrouwen van Wanten hun voorstelling rondom Dodenherdenking wisten om te zetten in een corona-proof versie: de film Sfeerhe(a)ven. In de film verbinden ze de breekbare stemmen van de ouderen met krachtige muziek en beelden,” aldus de jury. “Dat daarnaast de gefilmde beelden ook nog eens heel mooi zijn en Roosendaal mooi in beeld wordt gebracht is helemaal een plus”.

De Wim Schützprijs

Er was voor het eerst ook een oeuvreprijs, een prijs voor een kunstenaars complete werk. De jury was het helemaal eens over de winnaar van deze prijs: dat moest Wim Schütz zijn. Ben Cartens, voorzitter van de jury, legt dat uit: “een begrip in Roosendaal. Meester in zijn vak. Oprichter van de school voor Expressie in Roosendaal. Een bezeten en fel schilder dat is Wim Schütz ten voeten uit. Met alles wat hij tot nu toe, in zijn bijna 100-jarige leven, aan de kunstwereld heeft gegeven verdient hij een oeuvreprijs.”

De jury had nog een verrassing: de nieuwe oeuvreprijs heet voortaan de Wim Schützprijs. Een mooie eer voor iemand die nooit van plan was kunstenaar te worden. Maar Schütz was al jong bezeten van schilderen en haalde wel eens een nacht door om een zelfportret te maken. Hij woelde dan zijn bed om, zodat niemand in de gaten had dat hij niet had geslapen. Het bracht hem al voor de Tweede Wereldoorlog op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Portretten van de genomineerden

ZuidWest TV maakte eerder uitgebreide portretten van de drie genomineerden voor de Cultuurprijs Roosendaal. Die reportages kun je hier bekijken: