Cultuurprijs Roosendaal laat culturele rijkdom van de stad zien

In de C-Cinema in Roosendaal werd de Cultuurprijs 2024 uitgereikt.
In de bioscoop in Roosendaal vond woensdagavond de uitreiking van de Cultuurprijs 2024 plaats. De vele belangstellenden waren getuige van een avond waarop de culturele rijkdom van de stad gevierd werd. In drie categorieën vielen Roosendalers die iets voor de culturele sector betekenen in de prijzen.
De C-Cinema was het decor van de uitreiking van de Cultuurprijs 2024. Die locatie was niet zomaar gekozen. “Het is een plek waar verhalen tot leven komen op het doek. Daarnaast is de bioscoop een van de culturele plekken in Roosendaal”, aldus presentator Stan Wesselius. Hij praatte de avond aan elkaar en werd daarbij begeleid door video’s van de genomineerden op het grootte doek in de zaal. Wethouder Paul de Beer was niet aanwezig bij de uitreiking vanwege de politieke beschouwingen. Wel was ook hij in een filmpje te zien, waarin hij benadrukte dat cultuur hem aan het hart gaat. “De culturele sector is een belangrijke bouwsteen voor Roosendaal.”
Rijke stad qua cultuur
Tijdens de avond werden er prijzen uitgedeeld in de categorie ‘Professionele Makers’, ‘Verenigingen’ en ‘Jongeren’. De genomineerden voor de Cultuurprijs kwamen voor de helft voort uit publieksstemmen en voor de helft uit het oordeel van de jury. Juryvoorzitter Benjamin Scheltema had de eer om de prijzen uit te mogen reiken en sprak vooraf lovende woorden over de culturele sector in Roosendaal. “Roosendaal is een enorm rijke stad als het om cultuur gaat. Vele mooie nominaties zijn afgevallen, maar er zijn ook hele mooie initiatieven overgebleven.”
De avond begon met de uitreiking van de Cultuurprijs 2024 in de categorie ‘Professionele Makers’. Uiteindelijk ging Robin Looy er met de prijs vandoor met zijn unieke culturele project in het Jan Snel museum. De jury prees Looy voor het samenbrengen van verschillende vormen van kunst zoals fotografie, graffiti en kinderkunst. Daarnaast werd Looy geroemd voor het brengen van Roosendaalse verhalen in een iconisch pand in de stad. Zelf reageerde hij blij verrast op de winst: “Ik ben er heel erg blij mee!”

Prijzen voor jongeren en verenigingen
Bij de tweede categorie van de avond ging de Cultuurprijs 2024 voor ‘Verenigingen’ naar het JaxXtival. Dit festival was met tienduizend bezoekers een groot succes en had volgens de jury een directe impact op de Roosendaalse samenleving. “Dit was echt een evenement voor en door Roosendaal en wij zien veel kansen voor doorontwikkeling”, vertelde Scheltema. Yonne en Jack Siemons, initiatiefnemers van het festival, vonden het sowieso al een eer om genomineerd te worden voor de Cultuurprijs. “Dat wij nu ook nog winnen maakt ons heel erg stil, geweldig.”

De laatste prijs van de avond in de categorie ‘Jongeren’ was een prooi voor de familie Demood. Meer dan vijftig jongeren brachten tijdens dit project een horrorexperience naar Roosendaal. Volgens de jury draait het gehele project om verbinding en inclusiviteit, dat wordt samengebracht door middel van beeldende kunst en griezelen. Bij de prijsuitreiking riepen de winnaars ook de andere genomineerden op het podium. Hiermee wilden zij ook erkenning vragen voor hun projecten. “Wij willen laten zien wat de Roosendaalse jeugd allemaal te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur.”

Motor van de samenleving
De Cultuurprijs 2024 is een initiatief van de gemeente Roosendaal en de Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. Sebastiaan Waegemaekers, organisator van de avond, legt uit dat de organisatie met de prijs alle culturele makers in Roosendaal willen waarderen. “Dit is een mooi moment om de culturele sector van Roosendaal in het zonnetje te zetten en te laten zien wat voor moois het allemaal te bieden heeft.” Volgens Waegemaekers is de verbindende factor in de culturele sector hét aspect wat zo bijzonder is. “Daarom krijgen alle nominaties een mooi plekje op het grote doek. Dat is de motor waar de samenleving op draait.”