Roosendaal

Curator vrijwel klaar met faillissement Witte Villa

Villa Vrouwenhof Roosendaal in verpauperde staat

Villa Vrouwenhof Roosendaal in verpauperde staat (foto: Christian Traets Fotografie)

Herbert Kats Herbert Kats

Curator Dirk Spoormans heeft zijn klus na het failissement van de Witte Villa in het Roosendaalse Vrouwenhofpark vrijwel afgerond. De naam van de beoogde nieuwe eigenaar deelde hij onlangs met de gemeente. Van zijn toekomstplannen weet hij niets.

“Dat is ook niet mijn taak”, zegt de Bredase jurist op besliste toon. “Ik ben er om de zaak af te wikkelen.” Hij zet zich in om de hypotheekverstrekker en de schuldeisers zo veel mogelijk recht te doen. “Wat de plannen van de koper zijn weet ik niet. Dat weeg ik niet mee en is ook niet relevant.”

Handhavers

Dat wil niet zeggen dat de verloedering van het monumentale pand de curator koud laat. “We hebben ook geprobeerd tegen te gaan wat er allemaal gebeurt. Zelf (‘s nachts) patrouille lopen en regelmatig mensen uit het pand halen.” Niettemin heeft Spoormans bij herhaling tegen de gemeente gezegd: “Jullie zijn de handhavers. Jullie hebben veel meer middelen. Ik ben rechter noch politie.”

De naam van de nieuwe eigenaar is via hem sinds kort bekend bij de gemeente. Er ligt een overeenkomst met verplichting tot koop, wil Spoorman daar wel over kwijt. Dat betekent dat de zaak naar verwachting binnen enkele weken rond is.

‘Vreemd’

Spoormans noemt het ronduit ‘vreemd’ dat zoveel vragen over de villa naar hem werden doorgeschoven. Al erkent hij volmondig: “De villa gaat achteruit. Maar als de gemeente bang is voor ongewenste bewoning, dan begrijp ik het al helemaal niet.”

De curator zegt dat hij richting Stadskantoor al zeker een jaar heeft gezegd: Jullie moeten iets doen. Met de nadruk op júllie. De curator geeft ruiterlijk toe: “Dat is dus puur mijn mening. Maar de gemeente kan en kon wel meer doen.”

Desgevraagd laat die weten: “Wij willen niet via de media met vingers naar elkaar gaan wijzen.” Er zal verder dan ook geen reactie komen vanuit de gemeente, resumeert woordvoerder Remko Vermunt.

Voorbereidingsbesluit

Recent werd de gemeenteraad terug gehaald van vakantie omdat was gebleken dat de formuleringen in verschillende verordeningen niet sluitend waren. Met steun van raad is een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen om het omgevingsplan aan te passen.

Voornaamste effect is dat maatregelen mogelijk worden tegen ‘grootschalige logiesverstrekking in panden met een horecabestemming/functie’. Die formulering treft meerdere panden. Maar ook over de Witte Villa is in deze context gesproken, zo is gebleken.

Lees ook: PvdA wil helderheid over arbeidsmigranten in villa