Hoogerheide

D66 Woensdrecht hamert op afspraken: maximaal 30 kilo restafval per inwoner

D66 Woensdrecht wil dat het college een plan van aanpak maakt, om de afspraken over minder restaval na te komen. (Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De Woensdrechtse D66-voorman Thierry de Heer is teleurgesteld: de gemeente loopt achter met de scheiding van huishoudelijk afval. Het lukte de Woensdrechtenaren in 2020 niet om per inwoner maximaal 100 kilo restafval aan Saver mee te geven. Terwijl het inwoners van andere gemeenten wél lukt om milieubewuster met afval om te gaan. “Gemeente Horst aan de Maas heeft maar 30 kilogram restafval per persoon per jaar. Dat moet in Woensdrecht ook kunnen”, aldus De Heer.

Dertig kilo restafval per jaar vanaf 2025, dat is het uiteindelijke doel dat de Woensdrechtse raad voor ogen heeft – aldus de D66-raadslid. Hij dient donderdag tijdens de begrotingsbehandeling daarom een motie in. Hij wil dat het college van B&W een plan van aanpak opstelt, om de inwoners aan te sporen op het beter scheiden van het huishoudelijk afval. “Minder afval draagt bij aan een beter milieu en een duurzamere samenleving”, aldus De Heer.

VANG-afspraken

D66 Woensdrecht moet “helaas de conclusie trekken dat dit doel in 2020 niet behaald”, stelt hij en de politicus maakt zich hier boos om. “Het is zelfs zo dat de gemeente de zogeheten VANG-doelstellingen als doel heeft losgelaten en het nu ziet als streven.” VANG staat voor ‘van afval naar grondstoffen’ en is een landelijk akkoord dat door het meerendeel van de Nederlandse gemeenten -waaronder Woensdrecht- is ondertekend. Ook hierin is het streven van 30 kilo per persoon per jaar vastgelegd. Volgens VANG zou het doel van 70 procent afvalvermindering al in 2020 bereikt moeten zijn.

Alles op alles

Wat D66 betreft laat de gemeente het doel en de daar bijbehorende VANG-doelstellingen niet los, aldus De Heer. Hij wil dat de gemeente “alles op alles zet” om het doel te behalen. D66 Woensdrecht dient 11 november tijdens de behandeling van de begroting een motie in, waarbij D66 het college oproept om een plan van aanpak te maken om te gaan. “Minder afval is beter voor iedereen. Dat moet het doel zijn, in plaats van uitsluitend bezig te zijn met kosten te drukken.”