Hoogerheide

D66 Woensdrecht wil afspraken met scholen over rook- en vapevrije zones

Vapen, het inhaleren van nicotinehoudende damp, is een polupulair alternatief voor roken. (Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

D66 Woensdrecht wil een rook- en vapevrij gebied rondom scholen. Op dit moment is het verboden om op het schoolplein te roken of te vapen, maar ouders en leerlingen gaan vaak net buiten het plein staan om dit tóch te doen – constateert de partij. Het college moet volgens D66 daarom het gesprek met de scholen aangaan om het vapen op straat – het inhaleren van nicotinedampen – te ontmoedigen.

Tijdens de laatste raadsvergadering vóór de zomervakantie heeft D66 Woensdrecht een motie ingediend – gesteund door coalitiegenoten CDA en ABZ. De partijen willen dat de gemeente in gesprek gaat met de scholen om een rook- en vapevrije zone rondom de school in te stellen. Volgens D66-voorman Guy Janssen is vapen vlakbij scholen slecht voor de gezondheid van kinderen. Guy Janssen van D66 legt uit: “Vapen wordt steeds populairder, maar onderzoek toont aan dat het schade aan de hersenen en organen veroorzaakt. We moeten onze jongeren hiertegen beschermen.”

Afspraken

Schoolbesturen willen het probleem aanpakken, maar ze hebben volgens Janssen daarvoor niet de juiste middelen. Daarom wil D66 dat er afspraken komen over hoe groot de rookvrije zone moet zijn en hoe dit duidelijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld met bordjes of stoeptegels. Janssen benadrukt: “Het is belangrijk dat de gemeente en scholen samenwerken om dit goed te regelen. De scholen weten het beste wat nodig is.”