Roosendaal

Dagbesteding Home Sweet Home in gevaar: ‘Ik laat ons niet op straat belanden’

Emma Janvier Emma Janvier

Jennifer Dawson uit Roosendaal zit met haar handen in het haar. Al zes jaar runt ze met alle liefde haar dagbesteding ‘Home Sweet Home’, maar deze dreigt in gevaar te komen. Het gebouw waar ze nu zit wordt namelijk gesloopt en er is nog geen nieuwe locatie in zicht.

“Ik wil nog niet aan de gevolgen denken”, geeft Jennifer toe. “Ik vrees dat als we niks vinden, we op straat komen te staan.” Haar multiculturele groep heeft op dit moment 21 cliënten, die daar dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur komen. “We zijn de enige groep hier in de buurt met verschillende doelgroepen en culturen. Zelf ben ik van Surinaamse komaf en ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat we veel van elkaar kunnen leren.”

Warme woonkamer

René van der Heijden loopt al ruim zes jaar rond bij Home Sweet Home. Voor hem voelt de groep als een warme woonkamer. “Ik kwam uit een sociaal isolement en via via kwam ik uit bij Jennifer. Dit is echt een plek waar ik de leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen met mijn mensen kan delen.” Nu het voortbestaan van de groep in gevaar komt, heeft dat voor hem ook grote gevolgen. “Dan kom ik in een zwart gat.”

Ze zeiden: reken maar op december, januari.

Op dit moment huist de dagbestedingsgroep in aan pand aan de Dinandstraat in Roosendaal. “Voorheen was dit het UWV gebouw”, legt de eigenaresse uit. “Maar het gebouw wordt binnenkort afgebroken, dus dan staan we op straat.” Jennifer heeft nog geen concrete datum gekregen dat ze uit het pand moet zijn, maar dat het snel gaat gebeuren is wel duidelijk. “Ze zeiden: reken maar op december, januari. Ik krijg dan 21 dagen om eruit te gaan.”

Koken verbindt

Veel heeft Jennifer niet nodig op een nieuwe locatie. “Het belangrijkste voor mij is dat er een keuken in zit, koken verbindt namelijk.” Een groot deel van de activiteiten bestaat uit dan ook uit samen koken. “De cliënten kiezen dagelijks wat er de volgende dag gegeten wordt en we koken regelmatig samen Surinaams eten.” Voor de rest is de groep veel bezig met samen spelletjes spelen. “Ik probeer echt dat thuisgevoel te creëren, zodat de mensen even hun problemen vergeten”, vertelt Jennifer.

De cliënten hebben vertrouwen in mij en weten dat ik niet zomaar in zeven sloten tegelijk loop.

Ze heeft al meerdere dingen geprobeerd om aan een nieuwe plek te komen, maar tot nu toe tevergeefs. “Ik heb al contact gehad met allerlei makelaars, met de gemeente en zelfs met VOLOP Roosendaal en Alwel. Maar niemand heeft een geschikte ruimte voor ons.” Toch geeft Jennifer zich niet zo maar gewonnen. “De cliënten hebben vertrouwen in mij en ze weten dat ik niet zomaar in zeven sloten tegelijk loop. Ik probeer rustig te blijven, want ik laat ons niet op straat komen”

Weet je iets waar je Jennifer mee kan helpen? Ze is te bereiken via haar naam, Jennifer Dawson op Facebook of via de website van Home Sweet Home.