Bergen op Zoom

De Bergse Vrijmarkt draait niet alleen om vermaak en geld: ‘Het is óók beter voor het milieu’

Han Verbeem Han Verbeem

Op de Bergse vrijmarkt staan minder kraampjes dan in voorgaande jaren, constateren verkopers. Toch is de belangstelling voor de eerste markt sinds de coronaperiode er niet minder om. De meesten staan er voor hun plezier, houden voorjaarsschoonmaak of verkopen juist bewust tweede hands spulletjes. “Het is circulair. Gebruikte spullen krijgen een tweede leven en zo houden we de grootverkopers als Alibaba buiten de deur”, zegt een lachende verkoper. “Je inkopen doen op de vrijmarkt is dus óók beter voor het milieu.”

Hij staat met zijn kraam op de hoek van de Steenbergsestraat en de Hofstraat. Van een bevriende barbier mag hij diens plaats voor de winkel innemen. Het kleedje uitgespreid, met daarop allerhande curiositeiten uit oma’s tijd. Heiligenbeelden van gips, oude koekblikken, bestek, aardewerk en ander siergoed.

Net als de meeste andere kraamhouders staat hij er al vele uren, en hij heeft goed verkocht. “Mensen zoeken iets bijzonders in huis voor de aankleding van hun interieur. Leuke dingen die je niet in de warenhuizen ziet.” De leeftijd is aan de meeste voorwerpen goed af te zien, met gebruikssporen en slijtage. “Maar dat maakt het juist zo bijzonder. Elk object is uniek en vertelt een eigen verhaal.”

Overigens is niet voor alle huisraad op de Bergse vrijmarkt een tweede leven weggelegd. Aan het eind van de middag komen de vuilwagens van Saver langs, om de onverkochte goederen op te halen die de handelaren niet meer mee naar huis willen nemen.

Kinderkleding

Elders in de binnenstad, ter hoogte van de Moeregrebstraat en de Morganstraat, staat een jong echtpaar met kinderkleding. De T-shirts liggen netjes opgestapeld naast elkaar, er is zelfs een kledingrek met jassen en blouses aan de hangers. “Allemaal van onze kinderen geweest”, zegt de verkoopster. “Opgespaard in de loop der jaren. We hebben de kast eens goed opgeruimd en dan sta je te kijken hoeveel je eigenlijk over hebt.”

Vanalles te koop

Op de Bergse vrijmarkt is ook dit jaar echt van alles te vinden, van speelgoed tot elektronica. Opgestapeld en uitgestald staat het aan de straat. Voorbijgangers graaien hebberig in de dozen en verdringen elkaar in de speurtocht naar koopjes. In de verte klinken de voorzichtige klanken van een jeugdige trompet, uit de klanken is het Wilhelmus af te leiden. Geschminkte kinderen met rood-wit-blauwe strepen op het gezicht presenteren met trots hun zelfgebakken cupcakes. Vanachter de kraampjes swingen enkele handelaren in oranje outfit vrolijk mee op de muziek van Jan Biggel, die luid uit de radio klinkt. “Doe da nou nie”, roept een voorbijgangster met schelle stem en geeft een vette knipoog. Het gezelschap lacht voluit.

Serieuze handel

Maar temidden van alle volkse gezelligheid is ook serieuze handel te vinden. Zoals een uitgestalde verzameling van vintage beeld- en geluidsartikelen, waaronder oude filmspoelen en opbergcassettes van de KRO. De tapes zelf ontbreken, maar het gaat vooral om de decoratieve waarde van de objecten – benadrukt de verkoper. Hij werkt bij een archiefdienst en heeft zo in de loop der jaren materialen verzameld die anders op de stort waren beland.

Onder het vrijmarktpubliek zijn ook serieuze gegadigden, merkt hij op. “Met name voor de glasnegatieven is veel belangstelling.” Het zijn glazen negatiefplaten uit antieke camera’s van pakweg een eeuw geleden, nog vóór de komst van de rolfilmpjes en de huidige digitale fototechnieken. Ook vintage boeken en handleidingen liggen er volop, evenals oude microfoons. Het mooiste object in de verzameling is, zegt de verkoper zelf, een glazen plafondlamp met een Bambi-afbeelding. “Die is uit de jaren zestig en gewild onder verzamelaars.”

Solidair met Oekraïne

Een flamboyant geklede vrouw met oranje feestbril aan de kop van de Steenbergsestraat heeft een ruime voorraad dvd’s in de aanbieding. “Voor als je een avondje géén zin hebt in Netflix”, lacht ze. Aan haar bril hangt een Oekraïens vlaggetje. Gekregen van enkele vluchtelingen uit het oorlogsgebied, die ook de vrijmarkt bezochten op zoek naar huisraad. “Natuurlijk hebben we hen de spulletjes gratis meegegeven”, zegt ze. Voor haar is deze Koningsdag óók een dag van solidariteit met het oorlogsgebied. “Wij kunnen deze dag hier in vrijheid vieren. Dan moeten we juist stilstaan bij gebieden als in Oekraïne.”

Lees ook: De allerbeste plekjes voor vrijmarkt in Bergen op Zoom zijn al bezet