De eindexamens staan voor de deur: ‘Zo bereid je je het beste voor’
De eindexamens staan weer voor de deur. Voor sommigen zal het een formaliteitje zijn, voor anderen is het alle hands aan dek. Maar één ding is zeker, spannend is het! Nina Robart van het Jan Tinbergen College in Roosendaal is geschiedenis- en maatschappijleerdocent en geeft de laatste tips, zodat je van je examens een succes kunt maken.
“Voor zowel leerlingen als docenten is het ontzettend spannend”, vertelt Robart. “Op de dag dat het geschiedenis of maatschappijleerexamen plaats vindt, sta ik ook op met zenuwen.”
De docenten leggen de examenstof zo goed als mogelijk uit, maar ook zij weten niet precies hoe de vraag gesteld zal worden tijdens het examen. “Uiteindelijk moet je ook proberen om het los te laten, en er het alle vertrouwen in hebben dat de leerlingen het goed gaan doen.” Het vertrouwen is er bij de docent zeker, haar klas staat er over het algemeen goed voor.
Tips
“In principe zijn we al een heel schooljaar bezig om de eindexamenstof te behandelen. De lesstof wordt geleidelijk opgebouwd, daarna volgt er een toetsweek. Na die week beginnen de leerlingen aan de examentrainingen.”
Volgens Robart zou je je in principe niet druk hoeven te maken. “Dit zijn de de toetsen waar je het aller, allerbeste voor hebt geleerd. Het zou je dus gemakkelijker moeten afgaan.” De examens zijn opgebouwd op een manier dat de spanningsboog goed blijft. “Examens beginnen vaak met makkelijkere vragen en eindigen daar ook mee.”
“Mocht je een vraag tussendoor niet weten, blijf hier dan niet in hangen en sla hem even over. Vervolgens kijk je aan het einde je examen nog eens goed door en kom je terug op de vragen die je niet wist.” Het is volgens mevrouw Robart ook belangrijk om goed te lezen en belangrijke informatie of bronnen te markeren met een markeerstift.
Begin is het spannendst
“Het eerste examen is waarschijnlijk het meest spannend”, vertelt Robart. Nadat het eerste examen heeft plaatsgevonden, weet je wat je te wachten staat voor de aankomende weken. “Leer goed voor ál je examens, leg niet enkel de focus op die eerste paar. De laatste die verder weg gepland staan zijn net zo belangrijk”.