De inflatie stijgt: Hoe zit het in onze regio en wat merken we ervan?
Je hebt het vast wel ergens gehoord en misschien merk je het zelf al: prijzen van verschillende producten gaan omhoog. Dat komt doordat de inflatie stijgt en dat gebeurt als er veel vraag is, maar weinig aanbod. Maar hoe zit het met de inflatie in onze regio en wat merken we ervan?
Inflatie is ook wel een algemene prijsstijging. Dat betekent dat je vandaag voor 1 euro minder kunt kopen dan gisteren. Als dit lange tijd aanhoudt wordt een munt op den duur minder waard.
Bij het berekenen van inflatie worden goederen waar we meer geld aan besteden zwaarder meegerekend. Bijvoorbeeld boodschappen wegen zwaarder dan postzegels, want we geven meer uit aan boodschappen dan aan postzegels.
Prijsstijging
In oktober 2021 waren de prijzen voor consumenten 3,4% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was het inflatiecijfer de afgelopen twintig jaar niet zo hoog. De andere Europese landen hadden gemiddeld 4,1% inflatie en in de Verenigde Staten lag het in september zelfs op 5,4% en in oktober op 6,2%. Het leven is dus in veel landen een stuk duurder geworden.
Grondstofprijzen
Niet alleen de consumentenprijzen stijgen de laatste tijd hard. Ook bedrijven die grondstoffen moeten inkopen zoals olie, hout en ijzer zijn meer gaan betalen. Ook bij palletbedrijf Van Der pol uit Woensdrecht merken ze de oplopende inflatie. De prijs van hout was de laatste dertig jaar ongeveer hetzelfde. “Het schommelde rond één prijsniveau, maar nu hebben we in één maand een verdubbeling van de stijging gehad. Echt bizar”, zegt eigenaar Robert van der Pol. Zijn pallets en kisten zijn nu bijna twee keer zo duur als een paar jaar geleden.
Boodschappen duurder
Als de grondstofprijzen voor bedrijven voor bijvoorbeeld aardappelkisten stijgen, gaan we dat uiteindelijk terugzien in de prijs die we als consument moeten betalen voor aardappelen. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau GFK gaan we dit jaar al 3,6 procent meer betalen voor onze boodschappen dan een jaar eerder. Unilever en andere producenten verwachten dat de prijzen de komende tijd nog verder gaan stijgen.
Loon-prijsspiraal
Als de inflatie doorzet en de prijzen voor consumenten dus blijven stijgen, zullen mensen hogere lonen willen. Om die hogere lonen te kunnen betalen, gaan bedrijven de kosten van hun goederen omhoog doen. Daardoor gaan de prijzen voor consumenten weer omhoog en dan willen mensen weer hogere lonen. Op die manier kom je in een loon-prijsspiraal, waarbij als gevolg de prijzen en lonen steeds blijven stijgen.
Economen denken dat de prijsstijgingen voorlopig nog wel even doorzetten. Het bedrag van de kassabonnetjes zal de komende tijd dus nog wel even oplopen.