Roosendaal

Waterwandelroute langs Roosendaalse geschiedenis en natuur

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De innige band die Roosendaal heeft met water kun je zelf gaan beleven met de nieuwe Waterwandelroute. Het is een wandeling in en rond Roosendaal door rustgevende natuur en langs prachtige beken en vaarten. In totaal is de Waterwandelroute maar liefst 50 kilometer lang. Maar je kunt hem ook opdelen in korte routes.

Water vormt de kern van Roosendaal. De stad heeft er zijn ontstaan aan te danken. En uiteraard ook de welvaart. Er waren natuurlijke wateren die in de loop van de eeuwen zijn gedempt of verlegd. En er zijn nieuwe waterwegen aangelegd, zoals de turfvaarten die belangrijk waren voor de handel in Roosendaal. Een nieuwe wandelroute eert die band van de stad met het water. Wethouder Inge Raaijmakers heeft de 50 kilometer lange Waterwandelroute woensdag officieel geopend.

Geschiedenis in prachtige natuur

“Met deze route kom je echt langs de meest prachtige natuurlocaties in Roosendaal en natuurlijk geënt op het water,” vertelt Raaijmakers enthousiast. “Roosendaal heeft een historie met water, maar je loopt hier gewoon door prachtige natuur.” Langs de route staan blauwe bordjes met witte pijlen die je de weg wijzen. En op zes plekken langs de route staan panelen met informatie over het gebied.

Fanatieke wandelaars komen natuurlijk wel aan hun trekken met 50 kilometer aan wandelroute. Maar je hoeft ‘m niet in één keer te lopen, verklapt Herman Stikkel, de bedenker van de Waterwandelroute. “Hij is in partjes op te delen. Als je hem helemaal wil lopen, dan heb je wel een volle dag nodig. En dan heb je de beleving van het landschap waarin Roosendaal gesitueerd is.” Wethouder Raaijmakers lacht. “Nou, ik vind wandelen erg leuk, zeker in deze tijd. De wandeling zal ik ongetwijfeld in delen gaan lopen, maar niet niet de 50 kilometer in één keer.”

Hier en daar een omweg

Het idee voor de Waterwandelroute ligt al jaren bij Stikkel op de plank. “Ik ben er, denk ik, in 2014 mee begonnen. Daar heb ik een paar jaar niks mee gedaan. Totdat de gemeente iedereen een uitnodiging gaf om mee te denken over Verbindend Water. En toen dacht ik van ‘hé, ik heb nog zo’n waterwandelroute!’ Die heb ik meegenomen. En uiteindelijk heeft de gemeente daar op gereageerd van ‘Wil je die verder uitwerken?’ En dat is wat ik gedaan heb,” vertelt hij met trots in zijn ogen.

De route moest hier en daar wel aangepast worden. Want niet alle landeigenaren zitten er op te wachten al die wandelaars toe te laten. “Want dat levert ook ellende op. Mensen gooien makkelijk wat weg, nemen honden mee, laten honden loslopen. Dat was eigenlijk de boodschap die ik meekreeg,” vertelt Stikkel. “Ik kan me daar wel in vinden, maar dat betekent dat ik de Waterwandelroute niet helemaal heb kunnen maken zoals ik hem eigenlijk bedoeld had. Ik heb hier en daar een omweg moeten maken waarbij ik het water even los heb moeten laten.”

De verhalen achter bekende plekken

De Waterwandelroute is niet alleen te volgen via de blauwe bordjes onderweg. Er is ook een landkaart met beschrijvingen. Stadshistoricus Joss Hopstaken heeft hiervoor de teksten geschreven. En ook die van de informatiepanelen. Hij denkt dat de Waterwandelroute veel te bieden heeft. Ook voor mensen die Roosendaal al goed kennen. “Je kunt wat over de geschiedenis leren. Je kunt wat over de natuur leren, want ook de natuurhistorische vereniging heeft een bijdrage geleverd. En bij plekken die voor sommigen heel bekend zullen zijn, kun je misschien toch het verhaal daarachter ontdekken.”

Je kunt de kaart met de Waterwandelroute afhalen bij de VVV aan de Markt 71 in Roosendaal en bij verschillende adressen langs de route. Maar je kunt de route ook digitaal downloaden op de site van Bezoek Roosendaal.