De Moerdijkregeling komt terug, als het aan de provincie ligt

Overzichtsfoto van Moerdijk (foto: Google Earth).
Met een bijna unaniem aangenomen motie maakte de Provinciale Staten onlangs duidelijk: de Moerdijkregeling moet terugkomen. Op die manier zou de leefbaarheid van het dorp Moerdijk op een stabiel niveau gehouden kunnen worden. De opdracht is er, nu nog de uitvoering. Al zou dat volgens statenlid Ronnie Buiks (CDA) geen probleem moeten zijn.
De Moerdijkregeling is in 2019 ontstaan en is een garantieregeling voor huizenbezitters in de gemeente Moerdijk. Hiermee kan de gemeente als een vangnet dienen voor woningen die op de woningmarkt niet verkocht worden. Inwoners kregen een verkoopgarantie gebaseerd op 95 procent van de waarde van hun huis. Op ieder moment werd het zo mogelijk voor inwoners om hun huis te verkopen aan de gemeente, wat zo financiële zekerheid en rust opleverde. De gemeente Moerdijk kocht hiermee 25 woningen per jaar aan.
Motie Buiks aangenomen
In 2022 werd de Moerdijkregeling (tijdelijk) gestopt. Er werd toen namelijk minder van de regeling gebruik gemaakt vanwege de woningnood die was ontstaan. Er werd besloten om de huizenprijzen in Moerdijk niet meer te laten indexeren, en zo kwam de Moerdijkregeling stil te liggen. Tot Buiks onlangs dus een motie indiende waarin hij opriep om de speciale regeling nieuw leven in te blazen. “Tijdens een bezoek aan het dorp raakte ik in gesprek met de kerngroep Leefbaarheid Moerdijk. Dat verhaal was zo aangrijpend en onderbouwd dat ik dacht: ik moet hier iets mee.”
De ingediende motie werd met een ruime meerderheid (49 stemmen voor en één stem tegen) aangenomen. De Gedeputeerde Staten, het Rijk, het Havenschap en de gemeente Moerdijk moeten nu samen aan de slag om de Moerdijkregeling opnieuw in te voeren. Volgens Buiks moet dat op korte termijn al geregeld kunnen zijn. “De regeling ligt er al helemaal, het enige wat moet gebeuren is het opnieuw indexeren van de huizenprijzen.” Ook geeft Buiks aan dat hij de gedeputeerden op het hart heeft gedrukt er mee aan de slag te gaan. “Ik zal ervoor knokken dat de motie zo snel mogelijk uitgevoerd gaat worden.”
Effectieve aanpak kerngroep
Wilmar van Dop van de kerngroep Leefbaarheid Moerdijk is blij dat de motie met een ruime meerderheid is aangenomen. “Wij vinden namelijk ook dat de regeling per direct terug moet komen”, zegt hij. Volgens Van Dop is een geactualiseerde Moerdijkregeling namelijk pas het begin van het leefbaar houden van Moerdijk. Het dorp kampt namelijk al een tijdje met verschillende ‘bedreigingen’ voor de leefbaarheid. Zo geeft de kerngroep aan dat de woningprijzen in Moerdijk ver onder het landelijk gemiddelde liggen. Voor Buiks was dat een van de redenen om de motie in te dienen. “De mensen in Moerdijk moeten op dezelfde manier behandeld worden als de rest van Nederland.”
De kerngroep is in het leven geroepen om met de leefbaarheidskwestie aan de slag te gaan. “Met onderbouwde standpunten proberen wij duidelijk te maken wat wij als kerngroep willen”, zegt Van Dop. Die aanpak blijkt effect te hebben. Toen afgelopen winter een forse delegatie van de provincie op bezoek was in Moerdijk, waren de aanwezigen volgens Van Dop onder de indruk van de aanpak van de kerngroep. “Ik krijg daardoor ook wel het idee dat de gemeente en de provincie achter ons staan.”
Wij hebben al eerder gemerkt dat het in de politiek soms mooier geschetst wordt dan het daadwerkelijk is.
Hij houdt nog wel een slag onder de arm wat betreft de Moerdijkregeling. “Wij hebben namelijk al eerder gemerkt dat het in de politiek soms mooier geschetst wordt dan het daadwerkelijk is.” Als het aan Buiks ligt, zijn die zorgen snel verleden tijd. “Doordat de regeling er al is, moet het opnieuw invoeren écht geen probleem zijn.”
Lees ook: Ministers worden op de feiten gedrukt in Moerdijk: ‘We willen duidelijkheid’