De paden op, de lanen in: ook West-Brabant ontdekt de natuur in coronatijd
Nu de musea en theaters gesloten zijn, is voor veel mensen een bezoek aan de natuur de enige mogelijkheid voor een dagje uit. Ook in de bossen op de Brabantse Wal is het momenteel behoorlijk druk. Enerzijds is Brabants Landschap blij met de herontdekking voor de natuur – zo heeft de organisatie extra aanmeldingen binnengekregen. Maar tegelijk zijn er ook nadelen aan de toegenomen drukte,
Door: Han Verbeem en Maarten Elst
Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap merkt goed dat het coronatijd is. “Mensen willen er éven tussenuit, nu het goed weer is. Het is volop herfst en dat levert mooie plaatjes op in de natuur”, zegt hij. Bij de bossen van Lievensberg, aan de Balsedreef, staan de auto’s rij aan rij geparkeerd. Ook op een doorsnee maandagmiddag is het enorm druk. Ouders met kinderen, seniore echtparen, schoolklassen met werkopdrachten… iedereen trekt erop uit. Afgelopen weekeinde waren er zeker duizenden mensen op de been, aldus De Jonge.
Eigen verantwoordelijkheid
Elders in Brabant luidden terreineigenaren de noodklok over het grote aantal bezoekers van bossen en openbare natuurgebieden. Zo is de anderhalvemeter-richtlijn nauwelijs te handhaven en zijn er samenscholingen van mensen en gaan geluiden op voor het maximeren van het aantal bezoekers. Zo ver wil De Jonge hier niet gaan. “Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid”, stelt hij. “Als je op een smal bospad elkaar wil passeren dan zorg je dat je een paar stappen opzij doet om de ander de ruimte te geven.”
Illegale crosses
Wel merkt hij dat mensen minder verdraagzaam zijn en aggressiever naar elkaar reageren. “De corona heeft duidelijk z’n weerslag op de samenleving”, constateert hij. Een wandeling in de natuur kan rustgevend zijn en opgekropte stress wegnemen. Maar niet iedereen houdt zich aan de regels. Zo wordt De Jonge bijvoorbeeld dagelijks geconfronteerd met illegale motorcrosses door de natuurgebieden van Brabants Landschap. Of mountainbikers die door gebieden waar het niet hoort. “Afreageren is mooi, maar niet op die manier en zeker niet in de kwetsbare natuur.”
Natuurpodium: bewustwording
Bewustwording, daar draait het om bij Natuurpodium Brabantse Wal. Het centrum maakt de inwoners van Bergen op Zoom en omgeving duidelijk wat de natuur allemaal te bieden heeft en wat er te ontdekken is. Directeur Robert Delien heeft door de coronaomstandigheden het bezoekerscentrum tijdelijk moeten sluiten. Maar het is wel mogelijk om wandelpakketten te bestellen, en af te halen. “Op reservering, en maximaal twee mensen tegelijk binnen”, zegt hij. Volgens hem is het momenteel niet drukker dan andere jaren rond deze tijd. “Dat is ook niet mogelijk, omdat het aantal parkeerplaatsen hier beperkt is. En als de plekken vol zijn, rijden de bezoeker door naar het volgende bos.”