Roosendaal

De Sterke Verhalen van het Tongerlohuys nemen je mee naar de Roosendaalse Molenstraat van 1958

Kitty Joachems Kitty Joachems

In het project Sterke Verhalen komen feiten, fantasie en historie samen. In een museale setting delen vertellers bijzondere verhalen van historische figuren en plaatsen uit Roosendaal. Ze voeren het publiek mee in deze rijke geschiedenis met een vleugje drama en humor. De gepassioneerde vertellers prikkelen de zintuigen, gaan de interactie aan met het publiek en brengen zo de verhalen tot leven.

In 2020 startte het project Sterke Verhalen met het verhaal van het Tongerlohuys en het verhaal van Maria van Loon. En nu komt daar een nieuw verhaal bij. In dit verhaal gaan we terug naar 1958 en volgen we een gezin. Vader Ludo, moeder Lenny, zoon Jan van twaalf en dochter Annet van negen wonen in de Voltastraat in Kalsdonk of zoals ze in Roosendaal zeiden Op Kasdonk. Ze maken een wandeling door de Molenstraat want daar is vandaag iets bijzonders te zien. Via de vertellers wandel je met het gezin mee door de Molenstraat. Je beleeft het verhaal nóg echter door de foto’s en liedjes die zijn toegevoegd.

Roosendaals cultureel erfgoed

Een feest der herkenning voor veel Roosendaalse ouderen. Sterke Verhalen biedt hen de gelegenheid om in hun eigen omgeving te genieten van Roosendaals cultureel erfgoed. Vertellers komen langs op locatie en nemen de beleving van bibliotheek en museum, bijzondere objecten en hun verhalen mee. Onder het genot van een kopje thee of koffie wordt de sessie afgesloten en worden deelnemers gevraagd hun ervaringen te delen.

Unieke beleving

Speciaal getrainde vertellers, zelf actieve senioren, creëren op locatie een unieke beleving. Voor het verhaal van de Molenstraat dook verteller Dré van Oudheusden de archieven in. “Met behulp van de Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale kwam zo een mooi verhaal tot stand”, legt Van Oudheusden uit. Hij vertelt het verhaal samen met collega Frank. De één vertelt wat het gezin beleeft tijdens de wandeling door de Molenstraat van 1958. De ander vult het verhaal verder aan door te vertellen over de achtergrond van de personen, locaties en winkels die het gezin tegenkomt. “Elk verhaal is gebaseerd op feiten en een beetje op sterkte gebracht met wat humor en drama”, lacht Janine Verster, conservator in het Tongerlohuys.

Praktische informatie

Elke vertelsessie is toegankelijk voor maximaal vijftien personen en duurt anderhalf tot twee uur. Wie een vertelsessie op een locatie naar keuze wil boeken vindt meer informatie op de website van het Tongerlohuys. Sterke Verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal, de provincie Noord-Brabant, Bibliotheek West-Brabant en Erfgoedcentrum Tongerlohuys.