De vlag hangt uit voor Open Monumentendag in Woensdrecht
Vorig jaar werd Open Monumentendag voor het eerst sinds jaren georganiseerd in de gemeente Woensdrecht. Het smaakte naar meer dus ook dit jaar is er weer Woensdrechts cultureel erfgoed te bewonderen. Om iedereen hier op te wijzen wappert de Open Monumentendagvlag nu voor het gemeentehuis.
De vlag word maandagochtend gehesen door wethouder Jeffrey van Agtmaal in het bijzijn van drie van de vier leden van het comité Open monumentendag Woensdrecht. De locatie waar de symbolische handeling plaatsvindt heeft een dubbele betekenis. De vlag staat enerzijds voor het gemeentehuis omdat de gemeente trots is op haar monumenten. Anderzijds omdat de raadszaal/kapel van het gemeentehuis één van de restanten is, van het klooster dat vroeger op deze plek stond. Deze voormalige kapel staat dan ook op de nominatie om een gemeentelijk monument te worden.
Verlanglijst
En zo staan er nog meer gebouwen op de monumenten-verlanglijst van de werkgroep en de gemeente. “We hebben natuurlijk een aantal jaar lang geen monumenten aangewezen. We hebben nu al wel een lijst met daarop onder andere deze kapel, de kerk in Hoogerheide en het poortgebouw”, zegt wethouder Van Agtmaal, die de komende jaren 2 á 3 monumenten per jaar wil aanwijzen.
Hoewel er officieel wordt stilgestaan bij Open Monumentendag, lijkt het in Woensdrecht wel een open monumentenweek. “Aanstaande zaterdag gaan we ook een monumentenschildje aan de gevel bevestigen bij de volksabdij. Daarnaast hebben we aanstaande donderdag een avond over het nieuwe erfgoedbeleid en de kerkenvisie in de gemeente.”
Christusteken
Voor bezoekers van de Open Monumentendag op 9 september is er een brochure gemaakt met alle te bezoeken plaatsen. “Dan kunnen mensen op de fiets of met de auto of wandelend naar de monumenten toe gaan”, zegt Anne-Marie Visser van het comité. Hierin staan onder meer landgoed Mattemburg, molen Johanna, streekmuseum Den Aanwas en de Raadszaal van het gemeentehuis. In de raadszaal kun je nog goed zien dat het een kapel van het klooster was. Wie goed kijkt ziet bijvoorbeeld een Christusteken op één van de pilaren staan. Een ander relikwie is een Christusbeeld, vertelt Visser.
Verborgen monumentje
Het Christusbeeld noemt ze een verborgen monumentje. “We waren echt op zoek naar het kruisbeeld van het voormalige klooster, maar wisten eigenlijk niet precies waar het stond. We zijn diverse keren op zoek geweest. En nou bleek het dus bij de school te staan”, zegt ze terwijl ze samen met haar man achter het gemeentehuis langs loopt. “Het is mooi dat dit is blijven staan. We zijn nu ook bezig met een kunst en monumentenroute. Daar kunnen we deze plek in opnemen. Het is natuurlijk een leuke plek om eventjes langs te lopen in het park.”
Lees ook: Nieuwe werkgroep zet Open Monumentendag in Woensdrecht op poten