Bergen op Zoom

Dex nu écht de eerste Bergse kinderburgemeester: ‘Fietsbrug naar de Markiezaten’

Kinderburgemeester Dex van Fessem en de échte burgemeester Margo Mulder.

Han Verbeem Han Verbeem

Andere gemeenten kennen het ambt al, maar nu heeft ook Bergen op Zoom – als eerste West-Brabantse gemeente – een heuse kinderburgemeester. Donderdagavond is Dex van Fessem (9) officieel beëdigd en mag nu ook de ambtsketen dragen, een ontwerp van Ollie Warmoeskerken.

Onder het zicht van trotse ouders, familieleden en vrienden belooft hij plechtig zijn nieuwe ambt “met trots te dragen”. In zijn eerste speech zegt hij zich in te willen zetten voor een fietsbrug van de Plaat naar de Markiezaten. “Dan kan ikzelf, maar ook andere kinderen, veilig heen en weer fietsen”, zegt hij.

Vertegenwoordigen

Het kinderburgemeesterschap is voor de duur van één jaar. Kinderburgemeesters hebben geen echte invloed op het gemeentebestuur maar vertegenwoordigen wel de kinderen en jeugd in Bergen op Zoom. Zo is Dex het komend jaar aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen.

Keten uit 3d-printer

De ambtsketen van rode en groene schakels (de kleuren van het Bergse gemeentewapen) is gemaakt met een 3d-printer. Het is slechts een tijdelijke versie die speciaal voor de beëdiging is gemaakt. Binnenkort komt er ook een meer duurzame keten, die langere tijd mee kan gaan.

Dex (8) is de nieuwe kinderburgemeester van Bergen op Zoom (zuidwestupdate.nl)