Roosendaal

Deze projecten moeten de Roosendaalse wijk Langdonk veiliger en leefbaarder maken

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Roosendaal moet veiliger en leefbaarder worden. Dat is de ambitie van het Nationaal Programma Roosendaal. Er zijn inmiddels verschillende projecten gestart die deze ambitie waar moeten gaan maken, zoals in de focuswijk Langdonk.

De elektrische bakfietsen van WijZijn maken onderdeel uit van het nationaal programma. Opbouwwerker Carlo Aarsen is één van de personen die met zo’n bakfiets de wijk in gaat. Door dit te doen, en met de bewoners van de wijk Langdonk het gesprek aan te gaan, ontdekt hij wat er goed gaat en beter kan. “Neem de parkeerplaats naast wijkgebouw De Broedplaats bijvoorbeeld”, zegt hij terwijl hij er naartoe fietst.

“Nu is het opgeruimd, maar normaal is het echt een bende.” Pizzadozen, wietzakjes of lachgasflessen. Het ligt hier regelmatig op de grond. “Handhavers kwamen laatst lege lachgasflessen ophalen, hun achterbak lag er al helemaal vol mee. Er staat sinds kort een prullenbak, maar heeft die nut? Nee.” De parkeerplaats is ook een hangplaats voor de jeugd. “Mensen die hier wonen zeggen me wel eens dat ze door een hel gaan, ze voelen zich onveilig en ervaren veel overlast.”

Hij gaat wel eens het gesprek aan met de herrieschoppers. “Maar ik ben geen jongerenwerker.” Carlo zijn taak is vooral het samenbrengen van maatschappelijke partijen uit de wijk. Door te ontdekken waar de problemen liggen, kan hij handelen en verbinding maken waar nodig.

Langdonk op de schop

Ilse Nooijens is projectmanager verduurzaming Langdonk van Alwel. Al een aantal jaren houdt ze zich bezig met het opknappen en verduurzamen van de wijk. “Dat hebben we echt in overleg met de bewoners gedaan”, vertelt ze. Medewerkers van Alwel zijn voor de werkzaamheden plaatsvonden bij alle betrokken adressen langsgegaan.

Er werd aan de bewoners gevraagd hoe het met ze ging. “We wilden bijvoorbeeld weten of ze ergens hulp bij nodig hadden, of behoefte. Maar ook stelden we de vraag wat ze graag aan hun woning wilden laten doen.” Op die manier zijn er informatieboekjes samengesteld om de buurt mee te informeren over alle plannen en veranderingen.

Voor inwoners van focuswoningen met een koopwoning komen binnenkort forse subsidies vrij om de huizen mee te verduurzamen. “Dat is de gemeente nu aan het uitwerken”, laat wethouder Evelien van der Star weten.

Voorschoolse educatie

Een derde project dat onlangs – begin dit schooljaar – is gestart, is gratis peuteronderwijs in de focuswijken. De peuters die dit nodig hebben, kunnen hiervoor zestien uur per week terecht bij bijvoorbeeld Kindcentrum de Kroevendonk. “Daar wordt echt al goed gebruik van gemaakt”, laat directeur Teun Dekker weten.

Peuteronderwijs is volgens Dekker belangrijk zodat kinderen in een groep leren functioneren. “Niet iedereen krijgt vanuit huis mee hoe je je moet gedragen in een groep. Dat we onze mond moeten houden als een ander praat is voor ons bijvoorbeeld heel logisch, maar zoiets moet je wel leren.” Maar ook kan het voor de jonge kinderen zinvol zijn om de Nederlandse taal beter te leren. “Want wie gaat het ze anders leren als de ouders het niet kunnen?”

 

Soms moet je ongelijk investeren om gelijke kansen te creëren.

Naast peuters uit de Langdonk, geldt deze regeling ook voor peuters uit de wijken Kalsdonk, Hulsdonk, Westrand, Kroeven en ’t Oude Centrum. “Het liefst zou ik dit in álle wijken zien”, aldus de directeur. “Maar soms moet je ongelijk investeren om gelijke kansen te creëren. Dat is hier het geval.”

Verdere ontwikkelingen

Bovengenoemde projecten zijn allemaal onderdeel van het Nationaal Programma Roosendaal. Het geld hiervoor wordt beschikbaar gesteld door het Rijk. “We vinden het belangrijk om te laten zien wat er met dat geld gebeurt”, verklaart programmamanager Dennis Damink. Hij heeft sinds 1 september de leiding over het programma en de verdere ontwikkelingen hiervan. “Een paar keer per jaar wil ik graag laten zien wat we zoal doen om Roosendaal veiliger en leefbaarder te maken.”

Lees ook: Roosendaal moet de komende jaren veiliger én leefbaarder worden