Dierenambulance schiet dieren te hulp met nieuwe auto
De dierenambulance West-Brabant legde in de afgelopen 6 jaar ruim driehonderdvijftigduizend kilometer af. En ieder jaar gingen de vrijwilligers er meer dan duizend keer op uit om een dier in nood te helpen. Sinds kort heeft stichting dierenambulance West-Brabant een gloednieuwe ziekenwagen. De nieuwe ambulance is optimaal ingericht om ook de komende jaren weer veel dieren te helpen.
We nemen een kijkje in de nieuwe dierenambulance op het terrein van dierenopvang Arduin in Roosendaal. “Veel dieren worden met de dierenambulance hierheen gebracht, maar de ambulance is hier in principe niet gestationeerd”, zegt Henk van Hest, voorzitter van stichting dierenambulance West-Brabant en eigenaar van Arduin.
Noodgevallen
Normaal gesproken staat de auto bij de dienstdoende vrijwilliger. “We hebben zes vrijwilligers die van thuis uit rijden. Ze werken minimaal in 24 uursdienst. Er zijn mensen die rijden 24 uur en er zijn mensen die om de paar weken een heel weekend werken. We zijn ’s avonds en ’s nachts ook beschikbaar, maar ’s nachts komen we alleen voor noodgevallen.”
Bruikleen
Net als de vorige ambulance is deze auto van stichting DierenLot. De West-Brabantse stichting heeft het voertuig in bruikleen. “De ambulance wordt ook tweemaal per jaar gekeurd op onderhoud en uitstraling. Het onderhoud en de verzekering zijn voor onze rekening”, zegt van Hest. “Door gratis onze eigen DierenLot dierenambulances in bruikleen te geven, steunen we dierenorganisaties om de dieren zo goed mogelijk te helpen. De dierenambulances van DierenLot zijn ongetwijfeld het beste hulpmiddel om dieren optimaal te redden in noodsituaties”, zegt stichting DierenLot.
Zwaailicht
In de cabine van de splinternieuwe Volkswagen Caddy zijn weinig fratsen te vinden. De enige twee opties die deze auto extra heeft zijn een knopje voor het oranje zwaailicht en het ingebouwde navigatiesysteem. Het interieur achter de schuifdeur en de achterdeuren is helemaal op maat gemaakt voor het werk. Er staan mandjes en kooien om honden, katten, konijnen en vogels te vervoeren. Om het vangen en vervoeren van dieren te vergemakkelijken liggen er vangstokken, schepnetten en een brancard in de auto. In lades liggen beschermingsmiddelen voor de vrijwilligers. Denk aan handschoenen en overals.