West-Brabant

Dierenrotonde voor de tweede keer beroofd: ‘Breng ze terug en je krijgt een biertje’

Voor de tweede keer in korte tijd is de beestenboel niet compleet (Foto: Speelboerderij Den Scherpenberg)

Sven de Laet Sven de Laet

Voor de tweede keer in korte tijd zijn er op een rotonde in Rucphen beelden van boerderijdieren gestolen. Tot onbegrip en frustratie van Marcel Sommers, die de vrolijke versieringen daar heeft neergezet. “Mensen stoppen met hun kinderen voor een fotootje. Het zou verschrikkelijk zijn als we ze nu weg moeten halen.”

Het is een fraai plaatje als je door Rucphen rijdt. “Er zijn in het dorp een aantal rotondes aangelegd”, vertelt Marcel, eigenaar van speelboerderij Den Scherpenberg. “Toen heeft de gemeente ondernemers opgeroepen om de boel wat te versieren. Zo kreeg ik het plan om er een stel boerderijdieren weg te zetten. Wat schapen, koeien, geitjes… Hartstikke leuk, toch?”

En dat vinden ook de mensen die erlangs rijden. “Iedereen is hartstikke positief. Vaak stappen mensen even van de fiets om ernaar te kijken. Zo nu en dan maken ze zelfs even een fotootje.” Een win-winsituatie, volgens Marcel. “De gemeente heeft een mooie rotonde en voor onze speelboerderij is het leuke promotie.”

Die mensen vertelden dat ze daar door iemand waren weggezet. Dat kan, maar ze gingen toch mooi mee terug naar huis.

Maar nu is de rotonde al voor de tweede keer in korte tijd het slachtoffer van diefstal. “Vijf weken terug werden er al wat dieren weggehaald. Toen kreeg ik een gouden tip: iemand had de beelden ergens in de tuin zien staan. Die mensen vertelden dat ze daar door iemand waren weggezet. Dat kan, maar ze gingen toch mooi mee terug naar huis.”

Toch was het afgelopen weekend opnieuw raak. “Al rond half zeven kreeg ik een appje van de buurvrouw. Ze vond het erg om te moeten zeggen, maar er waren weer wat dieren weg. Drie schaapjes, twee varkens en één geitje, om precies te zijn.” Maar wat iemand toch moet met die dingen? “Ik zou het niet weten. Stel dat je ze nu in je tuin hebt staan, dan kun je daar toch niet van genieten?”

Ik zal echt niet mopperen en ze krijgen nog een biertje van me ook.

Al is volgens Marcel de kans ook groot dat het wat jongeren zijn geweest met een drankje te veel achter de kiezen. “Ik ben ook jong geweest en heb heus weleens iets stoms gedaan met een glaasje op. Maar het zou ze sieren als ze de beelden nu ook terugbrengen. Dan zal ik echt niet mopperen en krijgen ze nog een biertje van me ook.”

Of de dieren nou terugkomen of niet, Marcel geeft de moed niet op. “In het ergste geval bestellen we gewoon weer nieuwe. Al moeten ze niet iedere maand weg zijn, want dan wordt het wel een erg dure aangelegenheid.” Wel denkt Marcel na over een manier om de beelden te beveiligen. “Misschien iets met GPS trackers, camera’s óf gewoon een stevigere bevestiging. Tips zijn van harte welkom.”