Roosendaal

Dit doen Saver en Wolkat met je kleding uit de textielcontainer

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

      De textielcontainer op de hoek van de straat is voor veel mensen het eindstation van een te krappe broek of versleten T-shirt. Maar wat gebeurt er daarna met die kledingstukken? Tijdens de Week van Tweedehands Textiel (20 t/m 26 april) geven Wolkat en afvalverwerker Saver een kijkje achter de schermen.

      Wolkat in Tilburg is naar eigen zeggen een van de weinige bedrijven ter wereld die textiel volledig circulair weet te verwerken. In samenwerking met onder meer Saver – het afvalbedrijf dat verantwoordelijk is voor de afvalinzameling in onder andere Roosendaal en omliggende gemeenten – verwerken ze jaarlijks 10 miljoen kilo aan afgedankt textiel. Ze doen dit in sorteer- en verwerkingslocaties in Tilburg en bij Saver in Roosendaal.

      Van container tot hergebruik

      “Zodra kleding in een container wordt gegooid, wordt het door Saver opgehaald”, legt Niels van Binsbergen, interim-CEO van Wolkat uit. “In West-Brabant komt het textiel via Saver binnen in het sorteercentrum in Roosendaal. Daar wordt het uitgesorteerd in herbruikbare en niet-herbruikbare stromen.” De herbruikbare kleding vindt vervolgens zijn weg naar tweedehandswinkels, kringloopcentra of exportmarkten. Versleten kledingstukken of kapotte materialen worden gerecycled. “Dat betekent: sorteren op kleur en materiaal, en vervolgens machinaal of handmatig uit elkaar trekken tot vezels, waarmee we weer nieuw garen kunnen spinnen”, aldus Van Binsbergen.

      Textielberg

      Het recyclen van kleding wordt er niet makkelijker op. De opkomst van goedkope fast fashion zorgt voor een fors groeiende berg textiel van lage kwaliteit. “Die kleding bevat vaak weinig bruikbare vezels en veel plastic en verf die hergebruik in de weg staan.”

      Ondanks dat is het resultaat indrukwekkend: tussen de 90 en 95 procent van het ingezamelde textiel krijgt bij Wolkat een tweede leven. “Zelfs knopen en ritsen kunnen we soms nog verkopen”, vertelt Van Binsbergen.

      Wat betreft het milieu is de impact van hergebruik aanzienlijk. Voor één kilo katoen is gemiddeld 8000 liter water nodig. Dat staat gelijk aan tien jaar drinkwater voor één persoon. Voeg daar de nodige pesticiden en CO₂-uitstoot van wereldwijde transporten aan toe, en het mag duidelijk zijn dat iedere kilo gerecycled textiel telt.

      Samenwerking

      Saver speelt in de regio West-Brabant een belangrijke rol in dit proces. Ongeveer 15 tot 20 procent van de 10 miljoen kilo textiel die Wolkat verwerkt, is afkomstig uit deze regio. “We hebben een efficiënte samenwerking: Saver sorteert in Roosendaal en vanuit daar gaat het materiaal direct naar eindbestemmingen, zoals de fabrieken in Marokko”, aldus Van Binsbergen.

      Overigens blijft dat transport naar Marokko ook in de toekomst mogelijk, ondanks aangescherpte regelgeving. “Nieuwe Europese regelgeving wil het exporteren van afval buiten de EU aan banden leggen. Maar omdat Marokko zich heeft aangemeld als erkend verwerker, kunnen wij onze recycling daar voortzetten”, stelt Van Binsbergen gerust.

      Bewustwording

      Toch blijft er nog werk aan de winkel. “Consumenten worden bewuster. Tweedehands kleding is populairder dan ooit”, zegt Van Binsbergen. Aan de andere kant ziet hij ook de zorgelijke opkomst van goedkope kleding van webshops als Temu en Shein. Zijn oproep is dan ook duidelijk: “Ik zou zeggen: koop goede kwaliteit kleding. Koop dan wat minder kleding maar betere kwaliteit en draag deze wat langer. En als je nieuwe kleding wil kopen, kijk ook eens naar tweedehandswinkels.”

      Lees ook: Saver druk met afval naast containers: ‘We zitten er bovenop’