Dit zijn de leden van het nieuwe dorpsplatform Hoogerheide
Na een aantal jaar afwezigheid heeft het dorp Hoogerheide weer een dorpsplatform. Zes vrijwilligers hebben zich aangemeld om te polsen wat er bij de bevolking leeft en wat er verbeterd kan worden in de diverse wijken.
De zelfstandige stichting zal een grote rol spelen in de leefbaarheid en bij burgerinitiatieven in Hoogerheide. In dit artikel maak je kennis met de zes leden van het nieuwe dorpsplatform. Het 6-tal heeft nog plek voor twee net zo enthousiaste, jonge vrijwilligers. Met name de wijk Heiakkers is op dit moment nog ondervertegenwoordigd.
Ada Koster (67)
Ada Koster woont vanaf 2015 in Hoogerheide, al was dat niet de eerste keer. “Ik heb hier als kind ook gewoond, in dezelfde wijk als waarin ik nu woon”, vertelt ze. Dat Koster zich bij het Dorplatform aangemeld heeft, hangt ook deels samen met haar terugkomst in Hoogerheide. “Ik ben gepensioneerd en ik kende eigenlijk niemand uit de buurt. Daarom wilde ik wat meer vrijwilligerswerk doen. Hierdoor leer ik nieuwe mensen kennen en doe ik ook wat nuttigs voor de samenleving.”
“Ik ben eerst cliëntenondersteuner geweest, wat ook vrijwilligerswerk was. Van het één rol je in het ander en ik vind het leuk om een ombudsfunctie te hebben binnen de gemeente”, verklaart Koster. De 67-jarige is ervan overtuigd dat het dorpsplatform goede bijdragen kan leveren aan de gemeente. “Een wat kleinschaligere organisatie als het dorpsplatform kan juist dingen bereiken die de publieke zaken betreffen. Zo hebben we het al gehad over de Raadhuisstraat en de verkeersveiligheid. Hierin denken we natuurlijk ook mee in oplossingen.”
Lees ook: Dorpsplatform wil woonzorgcentrum Beukenhof niet kwijt: ‘Dit raakt heel Putte’Judith van den Berg- te Sligte (41)
Geboren in Doetinchem, maar voor haar man naar “het mooie Brabant” gekomen. Judith van den Berg woont sinds 2007 in Hoogerheide. Van den Berg heeft vier kinderen en werkt op vrijwillige basis op de basisschool van de drie jongste. “Je bent vaak met ouders in gesprek en je hoort toch wel dingen voorbijkomen zoals het stukje overlast van de jeugd in het park. Het sprak mij wel aan om daar iets mee te kunnen en mogen doen.”
De 41-jarige wil zich vooral richten op de veiligheid voor de kinderen. “Dat ze op een veilige plek kunnen spelen zonder dat ze zich bezeren aan achtergelaten rommel. Dat kan je oplossen door met de ouders/jeugd in gesprek te gaan en te zorgen dat we een wat meer opgeruimdere gemeente krijgen.”
Wouter Troost (41)
Met zijn 41 jaar is Wouter Troost samen met Judith de jongste vrijwilliger van de 6-koppige groep. Hij is tevens de eigenaar van de Anytime Fitness sportschool in Hoogerheide. “In de sportschool hoor je veel, je hebt een verbindende functie. Je krijgt veel mee van zowel jong als oud”, vertelt Troost. Hij ziet zijn sportschool voor hemzelf als dé bron voor informatie van Hoogerheide.
De sportschooleigenaar heeft naar eigen zeggen veel contact met de jeugd. “Vandaar dat ik de rol wil oppakken als spreker van de jeugd voor het dorpsplatform. Ik denk dat het begint bij het zorgen voor goede faciliteiten voor de jeugd. Wat je merkt is dat ze niet weten waar ze naartoe kunnen, daardoor gaan ze maar op straat rondlopen, wat voor overlast kan zorgen.”
Lees ook: Overname en sluiting op dezelfde dag voor nieuwe eigenaar Anytime FitnessErik Strating (72)
Erik Strating is de oudste van de groep, maar daardoor zeker niet de minst gemotiveerde. Stratings motivatie voor het dorpsplatform Hoogerheide komt van zijn vroegere banen voor de semioverheid. “Daar heb ik gewerkt in de gezondheidszorg en ik wilde graag onbezoldigd (zonder loon, red.) een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de mensen hier in Hoogerheide. Zeker ook voor ouderen en mensen met een handicap.”
Volgens Strating moet je als vrijwilliger voor het dorpsplatform altijd opletten en om je heen kijken om diverse problemen te kunnen aankaarten. “Je praat uiteraard met mensen in de winkel. Daarnaast zit ik ook in de sociëteit, waar ik net zo goed hoor wat er beter kan in Hoogerheide. Je hoort veel dingen als je oren openstaan en als je uitnodigend bent.”
Linda Flinker (69)
Linda Flinker woont al 15 jaar in Hoogerheide. Flinker is door Erik gevraagd voor het dorpsplatform en vindt dat ze het op zijn minst kan proberen. “Ik heb eigenlijk helemaal geen idee wat ik ga doen, maar ik wil de rest graag ondersteunen. Ik zie vaak dingen die niet kloppen, daarom zie ik mijzelf altijd al wel als Sherlock Holmes.”
De van oudsher Groningse heeft nooit eerder stilgestaan bij het belang van het dorpsplatform. “Ondanks dat het een klein dorp is, zijn er altijd wel verbeterpuntjes. Het is alleen maar goed als we dan soms met een leuke groep bij elkaar komen en verschillende zaken door kunnen spelen aan de gemeente.” Één van deze zaken is voor Flinker de veiligheid rondom de Scheldeweg. “Ik woon daar vlakbij en als voetganger wordt er absoluut nooit voor je gestopt.”
Inge Buzing (46)
Geboren in Bergen op Zoom, maar getogen in Hoogerheide. Inge Buzing woont samen met haar man in de wijk De Hoef en heeft twee kinderen van 22 en 25 jaar. Buzing haalt veel voldoening uit vrijwilligerswerk, iets wat ze met hart en ziel doet. “Ik probeer iedereen te helpen waar ik kan.” De 46-jarige Buizing vindt de klankbord-functie van het dorpsplatform belangrijk. Hierdoor komen ze te weten wat er onder de inwoners speelt en kan het dorpsplatform kijken naar oplossingen.
Lees ook: ‘Langeweg Woensdrecht is prachtig, maar gevaarlijk’