Bergen op Zoom

Dit zijn de problemen waar jeugdagenten tegenaan lopen

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Jeugd en de politie. Het wil helaas niet altijd een even goede combinatie zijn. Veel jongeren kijken niet altijd positief richting de politie. Door middel van de jeugdagenten probeert de politie dichterbij de jongeren te komen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Nadat Jarreau Jaquet (28) de politiebus gecheckt en aangemeld heeft, gaat hij de weg op. Hij rijdt vandaag meldingen op verzoek. Jarreau is thematisch wijkagent jeugd van District de Markiezaten en werkzaam in de gemeentes Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen. Zijn werk ligt vooral bij de jeugd. Dat houdt in het in contact komen met de jongere doelgroep en dat contact ook behouden. Maar ook het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen en het doorverwijzen naar andere netwerkpartners zit in zijn takenpakket.

Problemen

Jarreau zijn werk valt niet altijd mee. “Ik heb een heel groot verzorgingsgebied met verschillende gemeentes en zorg- en veiligheidshuizen. Om dat georganiseerd te krijgen en al die jeugd bij elkaar te krijgen is lastig”, vertelt hij.

Roosendaalse collega Kirsten Baremans (28) herkent het probleem deels. “Ik heb de luxepositie dat ik alleen de gemeente Roosendaal als werkgebied heb, dus daardoor kan ik me niet helemaal herkennen in het probleem van Jarreau.”

Toch loop Kirsten op haar beurt ook tegen problemen aan tijdens haar werk. Doordat Kirsten ook 112-diensten heeft, kan ze het niet altijd in de wijken zijn. En dat zijn juist de plekken waar de jeugd is. “We hebben best wel last van roosterdruk. Daardoor is het soms lastig om te combineren.”

Daar zijn waar de jeugd is

Bas Nielen is wijkagent in de Roosendaalse wijk Kroeven, maar ook het aanspreekpunt voor de scholen van Roosendaal. Dat houdt in dat hij de schakel is tussen de scholen en de jeugdagenten. Hij komt al heel wat jaren langs op de verschillende scholen. Als Bas het DaVinci College binnenstapt, wordt hij meteen door een aantal leerlingen herkend. “We zien vaak dat jongeren eerst heel terughoudend zijn. Zodra ze je wat beter leren kennen komen ze vanzelf naar je toe”, vertelt hij.

Thema’s die de wijkagent bij de jeugd terugziet zijn: internetpesten, kleine diefstalletjes, maar ook de fatbike. Het laatstgenoemde is regelmatig in het nieuws. “We zien dat veel jongeren er gebruik van maken. Het zijn gevaarlijke dingen. Ze gaan hard en ze kunnen ook nog eens opgevoerd worden.” Bas vindt het belangrijk om jongeren goed te informeren en hierover het gesprek aan te gaan. “Ik wijs ze op de gevaren van de fiets. Ook vertel ik ze dat ze goed op de regelgeving moeten letten en dat ik zal optreden waar nodig.”

Gezellig gesprek

Zowel Kirsten als Jarreau zoeken beiden graag de jeugd op in hun werkgebied. “Je hebt natuurlijk niet heel de dag door meldingen. Als het kan proberen we dan bijvoorbeeld langs scholen of speelplaatsen te gaan”, aldus Kirsten. Volgens haar is het belangrijk om hier goed in te investeren. “De politie is er niet alleen maar om je op de vingers te komen tikken”, meent Jarreau. “We zien vaak dat jongeren gelijk denken dat ze iets verkeerds doen op het moment dat we langskomen. Daarom laten we ook juist zien dat we ook komen als er iets positief is”, legt Kirsten uit. We komen niet altijd voor een bekeuring of om je weg te sturen”, voegt Jarreau toe.