Diverse gebouwen in Bergen op Zoom kleuren deze week groen
De Peperbus, de Maagd en het Markiezenhof in Bergen op Zoom kleuren deze week groen. Van 16 tot 23 september is wereldwijd de week van de stofwisselingsziekten, ook wel Global Mitochondrial Disease Awareness Week.
In deze week staan mitochondriële ziekten extra in de spotlights. In de groene spotlights wel te verstaan. Want op initiatief van de patiënten adviesraad van het Nijmegen Center for Mitochondrial Disease worden wereldwijd zoveel mogelijk markante gebouwen en plaatsen in het groene licht gezet. De Sagrada Familia in Barcelona, de Niagara Falls op de grens van Canada en de Verenigde Staten en in eigen land de Erasmusbrug en de Hofpleinfontein in Rotterdam.
Op verzoek van serviceclub Ronde Tafel 57 uit Bergen op Zoom licht de gemeente deze week de Peperbus, De Maagd, het Markiezenhof, de gevangenpoort, het oude stadhuis en de lantaren op de Grote Markt aan met groen licht. Er zijn voor de gemeente geen kosten verbonden aan het groen aanlichten omdat de kosten door sponsoren worden betaald. Ook andere niet-gemeentelijke gebouwen zijn deze week groen.
Een zoon van een van de leden van de Ronde Tafel 57 lijdt aan een energiestofwisselingsziekte of mitochondriële ziekte. Mitochondriën zijn de energiecentrales van ons lichaam. Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze stofwisseling want ze zetten ons eten om in energie. Zo laden ze onze ‘batterij’ weer goed op. Met die energie kunnen we onze spieren gebruiken en goed bewegen. Hoe meer energie een cel nodig heeft, hoe meer mitochondriën er in zo’n cel zitten. In sommige cellen zitten enkele mitochondriën, in andere zoals het hart, de ogen en de hersenen zitten er duizenden. Door een storing in het DNA werken bij patiënten met een energiestofwisselingsziekte deze mitochondriën niet goed. De belangrijkste klachten zijn spierzwakte en inspannings-intolerantie. Deze patiënten zijn na 100 meter lopen totaal uitgeput. Als de hersenen en hartspier zijn aangedaan, leidt dit onder andere tot een geestelijke handicap, epilepsie, verdikking van de hartspier en hartritmestoornissen.
In Nederland worden per week 1 tot 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Bij een grote groep volwassen openbaart deze ziekte zich op later leeftijd.
Foto: Paul van de Rijt