Woensdrecht

Documentaire “Slag om Woensdrecht, de laatste ooggetuigen” in première gegaan

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zondagmiddag is de documentaire “Slag om Woensdrecht, de laatste ooggetuigen” in première gegaan. De film over gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog is vanaf nu online te zien.

Voor de film hebben Bart van der Veen en Jim Raaijmakers tien Woensdrechtenaren geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. De jongemannen van 29 en 27 jaar zijn gefascineerd door de lokale gebeurtenissen rondom de  oorlog. Eerder hebben ze een expositie georganiseerd en hielpen ze mee met het uitgraven van een bunker. Het tweetal roept sinds vorig jaar op om op 24 oktober een Canadese vlag buiten te hangen.

Maar hun fascinatie is niet de enige reden om aan het project te beginnen. Ze maken de film juist nu om de verhalen van ooggetuigen door te kunnen geven aan toekomstige generaties. Dat de film geen dag te vroeg komt, blijkt wel uit het feit dat twee van de geïnterviewde inmiddels overleden zijn.

De documentairemakers kregen ingrijpende en nooit eerder gehoorde verhalen te horen. Van de uren beeldmateriaal wist het tweetal een documentaire te maken van vijftig minuten.

Als het aan Bart van der Veen en Jim Raaijmakers ligt, wordt de volgens hen onderbelichte Slag om Woensdrecht grootschaliger herdacht.
Als het aan Bart van der Veen en Jim Raaijmakers ligt, wordt de volgens hen onderbelichte Slag om Woensdrecht grootschaliger herdacht.