Tholen

Donatiecontainer Sint Maartensdijk blijkt succes: ‘Alles waar een stekker aan zit, leveren ze in’

De donatiecontainer op de milieustraat in Sint Maartensdijk.

Han Verbeem Han Verbeem

Tholen staat uitvoerig stil bij de wereldwijde Week van de Circulaire Economie. Zo is op scholen aandacht voor een ‘zero waste’ samenleving, en inwoners doen volop hun best om oude spullen een tweede leven te geven – constateert wethouder Corniel van Leeuwen. Het inleverpunt bij de milieustraat Sint Maartensdijk blijkt een succes. Sinds de start van het project, bijna een half jaar geleden, zijn daar al veel spullen bij de donatiecontainer ingeleverd. “Van fietsen tot allerhande elektronische apparaten zoals airfryers en frituurpannen”, zegt Van Leeuwen. “Deze spullen werken vaak nog perfect en kunnen weer een tweede leven krijgen bij iemand anders.”

Audiospeler

Het inzamelpunt is begin oktober geopend, en wordt beheerd in samenwerking met het Leger des Heils en de kringloopwinkel van Loods 3. “Mensen kunnen hun oude spullen daar inleveren, en het Leger des Heils zorgt ervoor dat deze worden opgeknapt en weer verkocht in hun winkel”, aldus de wethouder. Volgens de wethouder is het een belangrijke stap naar een circulaire economie, waarbij steeds meer materialen hergebruikt worden. “We denken al verder na over hoe we ook andere materialen, zoals groenafval en metalen, beter kunnen hergebruiken.”

Ambachtscentra

Van Leeuwen ziet ook kansen elders in de regio: “Binnen Zeeland gaan we circulaire ambachtcentra oprichten. In Brabant, zoals Roosendaal en verder oostwaarts, werken ze hier al mee. Daar kunnen inwoners hun spullen inleveren, waarna ze meteen gesorteerd worden en een tweede kans krijgen.”

VANG-doelen

Zoals alle gemeenten heeft ook Tholen een VANG-doelstelling (‘van afval naar grondstoffen’) met het streven om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 100 kilo per inwoner per jaar. Tholen heeft dit nog niet bereikt “maar we zitten er wel héél dicht tegenaan”. aldus de wethouder. Het succes van het inzamelpunt in Sint Maartensdijk is volgens Van Leeuwen een voorbeeld van hoe gemeenten kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. “De toekomst zal zijn dat we steeds meer reststromen gaan hergebruiken, en dit is pas het begin.”