Roosendaal

Door industrie omringde Kapelberg was ontmoetingsplek voor Berts ouders: ‘Vruchtbare grond’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Langs de snelweg, omgeven door twee industriegebieden, ligt de 125-jaar oude Kapelberg. De daarop gelegen kapel is gewijd aan zeven momenten van verdriet en pijn in Maria’s leven. “De afgelopen jaren is de Kapelberg zelf ook van de ene worsteling in de andere gekomen,” aldus de Roosendaalse Bert Klijs. Maar naast verdriet en pijn, vormde het ook een plek voor liefde.

De in 1897 gebouwde Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkapel aan de Deurlechtsestraat moest in 1992 vrezen voor haar voortbestaan, vanwege de uitbreiding van het industrieterrein Borchwerf Noord.

Weerzinwekkende plannen

De gemeente wilde de kapel omgeven met water, voor de afwatering van het industriegebied. Het water kon door verstening namelijk niet meer in de grond opgenomen worden. Vanwege de opkomende industrie zou de buurtschap moeten verdwijnen, om plaats te maken voor fabrieken en loodsen. “Weerzinwekkende plannen,” aldus Bert.

Samen met de opa van GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver richtte hij daarom stichting Keerpunt op, dat zich hard maakte voor het behoud van de van oorsprong veldkapel en de buurtschap. ‘Dat buurtschapje wat hiernaast ligt, dat is als het ware onverbrekelijk verbonden met de kapel. Dat is een stukje rustgebied’, schreef Sjaak Klaver destijds. ‘Laat dat in Godsnaam zo blijven.’

De twee haalden uiteindelijk 1.842 handtekening op, waarmee de kapel werd gered. De buurtschap met 22 huishoudens moest daarentegen wel wijken.

Plek waar het begon

Ondanks dit verdriet en pijn, was de Kapelberg ook een plek waar eerste liefdes ontstonden. “Dat geldt voor honderden echtparen,” beweert Bert. Vlak na de oorlog waren er nauwelijks gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Vooral in de meimaanden trokken de jongens en meisjes uit de buurtschap naar de kapel. Hoe de vonk precies oversloeg, weet hij niet, “maar het was vruchtbare grond.”

Zijn ouders zijn dan ook de reden geweest dat hij zich altijd hard heeft gemaakt voor de heilige plek tussen de twee industriegebieden, waar veel mensen rust en steun vinden of een kaarsje komen aansteken. “Ik ben doordrongen van het feit dat dit de plek is waar het voor mijn ouders begon. De emotie druipt er van af. Dat is indrukwekkend.”

Vanwege het jubileum van de Kapelberg, zijn zowel historische feiten als persoonlijke verhalen samengebracht en gebundeld in een boek. Deze wordt op Monumentendag (10 september) gepresenteerd in het Tongerlohuys.