Heerle

Dorpsbewoners Heerle organiseren stille tocht tegen komst azc

protest werkgroep azc heerle

Veel inwoners van het dorp zijn niet blij met de plannen van een azc in Heerle.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Veel inwoners van Heerle zitten niet te wachten op een asielzoekerscentrum (azc) met ruimte voor 300 asielzoekers. Dat was al duidelijk door de enorme opkomsten bij informatieavonden en andere acties. En nu komt er een nieuwe actie, georganiseerd door een nieuwe werkgroep. Maandag 26 augustus organiseert de werkgroep GEEN AZC Heerle namelijk een stille tocht door het dorp.

Spandoeken, petities en grote opkomsten bij informatiebijeenkomsten. Inwoners van het kleine dorp Heerle hebben zich al op allerlei manieren laten horen aan de gemeente. Inmiddels zijn er twee werkgroepen: Laat Heerle met rust, die zich voornamelijk richt op contact met de gemeente. En sinds kort is er de werkgroep GEEN AZC Heerle. “Deze werkgroep organiseert een stille tocht met als doel te laten zien dat veel inwoners uit onder andere Wouw en Heerle de locatie niet geschikt vinden”, legt Chantal Vervaart uit namens GEEN AZC Heerle.

“We zijn een facebookpagina gestart om de stille tocht mee aan te kondigen”, vervolgt Chantal. “Daarnaast hebben we 2500 flyers uitgedeeld in Heerle, Wouw en het buitengebied, want niet iedereen heeft Facebook en Instagram. We willen graag dat zoveel mogelijk mensen er vanaf weten.”

Niet de juiste locatie

Volgens Chantal en de werkgroep is de beoogde locatie totaal niet geschikt voor de opvang van 250 vluchtelingen, en 50 getraumatiseerde minderjarigen. “Tussen de A58 en het spoor in, en naast een afvalverweringsbedrijf waar recent nog brand is geweest. Aan een snelfietspad en een drukke weg. Daar komt de in- en uitgang van het azc, waardoor 300 personen over het fietspad heen geen lopen en het voor beide groepen heel gevaarlijk wordt. En er zijn weinig voorzieningen in ons dorp. Dat kan toch geen juiste locatie zijn?”

Op de vraag waar deze mensen dan wél opgevangen kunnen worden antwoordt ze: “Dat weet ik ook niet. Volgens de voormalige burgemeester Han van Midden is Roosendaal zelf geen optie voor huisvesting, omdat daar de meeste wijken ‘rood’ zijn. Dan zal het in een van de kerkdorpen moeten komen, maar daarvoor zijn het teveel personen op een dorp als Heerle van 1880 inwoners.”

Stille tocht

“Het is een stille tocht, maar er mag gewoon gepraat worden met elkaar. We bedoelen er meer mee: als je mee wil lopen en je wordt aangesproken door de media, dan hoef je daar niet op te reageren als je dat niet wil.” En de eerdere oproep om in het zwart te komen, hoeft ook niet meer. “Dan wordt het gelijk zo zwaar, dat willen we juist niet.”

Maandagavond 26 augustus om 19.00 uur verzamelen de mensen die meelopen op een perceel achter de Pannenkoekenbakker, aan de Westelaarsestraat. “Dus we vragen iedereen om op tijd aanwezig te zijn. Daar heeft een bewoner, een mede-organisator van de werkgroep, zijn terrein beschikbaar gesteld om auto’s te kunnen parkeren. voordat de groep gaat lopen zullen we ze informeren”, vervolgt Chantal.

Nadat instructies zijn gegeven gaat de stoet in de richting van de Hazelaar en de kringloopwinkel. “Op het terrein van de kringloopwinkel verzamelen we weer, en daar draaien we om. De mensen die op de heenweg achteraan liepen, lopen dan vooraan.” De stoet loopt precies dezelfde weg weer terug. “Op die manier kunnen mensen die slecht ter been zijn toch een deel van de route meelopen en halverwege ergens stoppen of aansluiten. En wie niet mee kan lopen kan dan in ieder geval kijken. Zo is iedereen op zijn/haar eigen manier deelnemer van de tocht.”

Lees eerdere verhalen over de onrust die in het dorp is ontstaan in ons dossier: Komst asielzoekerscentrum bij Heerle.