West-Brabant

Drinkwatertekort dreigt in West-Brabant: ‘Slimmer omgaan met water’

Han Verbeem Han Verbeem

De vraag naar kraanwater neemt in een snel tempo toe en als dat zo doorgaat dan komt rond 2030 de drinkwatervoorziening in gevaar, waarschuwt de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin). Uitgaande van de huidige productiecapaciteit dreigt in West-Brabant, maar ook in andere regio’s in Nederland, een tekort.

“Met name op dagen dat er veel behoefte aan water is, komt er minder of helemaal geen water meer uit de kraan”, zegt Pyter Hiemstra van waterbedrijf Brabant Water. Het tekort ontstaat door de groei van de bevolking en van de economie, die op dit moment harder groeit dat de productie aankan. Deze week heeft Vewin een rapport uitgebracht waarin de branche oproept tot een ‘watertransitie’ waarbij de overheden en instanties werken aan een ‘waterrobuust systeem’ om de voorziening ook voor komende generaties te garanderen. Brabant Water wil bovendien de capaciteit uitbreiden, en overweegt onder meer een pompinstallatie bij Kruisland – aldus Hiemstra.

Dag van het Kraanwater

Het extra oppompen van water uit de grond lost niet alles op. “Slim en zuinig omgaan met kraanwater wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker”, benadrukt Hiemstra. Vewin wil daarom jongeren bewust maken van de waarde van goed drinkwater. Woensdag 28 september besteedt het onderwijs hier aandacht aan op de Nationale Kraanwaterdag. “Het volledige directieteam van Brabant Water geeft die dag gastlessen aan klassen in het basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs”, merkt Hiemstra op.