Bergen op Zoom

Druk op Bergen neemt toe: ook Zeeland wil geen verder uitstel 380KV-station

De huidige situatie bij De Pals (boven) en de toekomstige situatie (onder) na de bouw van het station na 30 jaar, als de bomen volgroeid zijn.

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse politiek staat onder steeds grotere druk om haast te maken met de finale besluitvorming over het nieuwe 380KV-station. Ook de provincie Zeeland roept de Brabantse gemeente op om de keuze niet langer uit te stellen: volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat dreigt anders stroomuitval op Tholen en Schouwen-Duiveland. De Bergse raad heeft eerder al besloten om het station bij gemaal De Pals te plaatsen, maar omwonenden willen een laatste kans voor bedrijventerrein De Spie bij Sabic.

In een brief van 15 augustus roepen de Zeeuwen de gemeenteraad van Bergen op tot snelle besluitvorming. Donderdag 5 september neemt de raad een besluit over een bestemmingsplanwijziging voor De Pals – een gebied dat nu nog een agrarische bestemming heeft. Eigenlijk had Bergen op Zoom al vóór de zomervakantie daarover de knoop moeten doorhakken, maar diverse partijen vroegen én kregen enkele maanden respijt. De Zeeuwse brandbrief is wél openbaar gemaakt door het provinciebestuur in Zeeland, maar vrijdag is deze nog niet in het bezit van de Bergse raadsleden – de brief maakt op 23 augustus nog geen deel uit van de besluitstukken van 5 september.

‘Het is niet mogelijk’

Eigenlijk is er geen keuze, stelt ook burgemeester Margo Mulder namens het Bergse college: “Het is niet mogelijk.” In een open brief aan de raadsleden schrijft Mulder. “Wij begrijpen de gevoelens dat een hoogspanningsstation beter zou passen op deze locatie, sterker nog, ook wij hebben ons ingespannen voor deze locatie. Feit is dat deze locatie in een zeer vroeg stadium van de locatiestudie is afgevallen.” Het perceel zou ongeschikt zijn door de driehoeksvorm, in de nabijheid staan windmolens en ook huidig eigenaar Sabic zou geen belangstelling meer hebben voor verkoop van De Spie. Sterker nog: Sabic spreekt zich openlijk uit vóór een 380KV-station bij De Pals. “Als het hier had gekund, dan was er zeker voor deze locatie gekozen”, merkt de burgemeester in de brief op.

Bezwaren Halsteren

Daar zijn de bewoners van Lepelstraat het niet mee eens. De dorpsraad heeft de politiek de afgelopen maanden bestookt met brieven, waarin deze de zogeheten ‘no go’s’ voor De Spie stuk voor stuk onderuit tracht te halen. Er zou sprake zijn van onwil, zegt inwoonster Lian Korst van Lepelstraat. “De blik van netbeheerder TenneT is op De Pals gericht en alternatieven worden niet serieus onderzocht.” Daarbij haalt ze de woorden aan die ook een woordvoerder van de netbeheerder tijdens een beeldvormingsavond heeft geuit: “Waar een wil is, is een weg.” Korst pleit bovendien voor bestuurlijke transparantie: raadsleden met belangen in de polder zouden zich buiten de debatten over het 380KV-station moeten houden, stelt ze.

Commissie en besluitenraad

Donderdag 28 augustus houd de Bergse gemeenteraad een commissieavond over het bestemmingsplan bij De Pals, een week later is de besluitvormende raadsvergadering. Eigenlijk had de besluitvorming een week eerder moeten plaatsvinden, maar de agendaccommissie heeft de data verschoven, vanwege een vakantie van de verantwoordelijk wethouder Joost Pals.