Nispen

Duitse en Britse reenactors trekken door Nispen: ‘Er is hier echt veel gevochten’

Camp Thruster Reenactment Nispen Roosendaal Dutch Polar Bears

In het buitengebied van Nispen leggen reenactors uit hoe het eraan toe ging tachtig jaar geleden.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Net buiten Nispen ligt een groep soldaten in een weiland. Het zijn Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Niet veel later slaan ze op de vlucht, want er komt een groep Britse geallieerden aan. Ze weten de Duitsers steeds verder te verjagen. Tachtig jaar geleden gebeurde dit echt. The Dutch Re-enactment Group ’40-’45 speelde de gebeurtenis donderdag na.

Aan de rand van het Nispense ‘kabouterbos’ liggen de soldaten. Ze zijn omringd door leerlingen van basisschool De Singel uit Roosendaal. “Mag ik je wapen zien?”, wordt regelmatig aan de mannen gevraagd. Of: “Als jullie eten op is, gaan jullie dan op dieren jagen?” Maar ook: “Zijn jullie niet bang om dood te gaan?” Er wordt uitgebreid de tijd genomen om op al die vragen te reageren.

“We zijn vanuit Roosendaal naar Nispen op de fiets gekomen”, legt een juffrouw van De Singel uit. “Normaal besteden we alleen rond 4 en 5 mei aandacht aan de bevrijding, maar we vonden dit zo bijzonder. Dat wilden we graag meemaken.” Zodra de Britse geallieerden in zicht komen, beginnen de kinderen enthousiast te gillen. De Duitsers gaan er snel vandoor.

Camp Thruster Reenactment Nispen Roosendaal Dutch Polar Bears
Deze kar wordt de hele route meegesjouwd door de reenactors.

Het is donderdag de eerste dag dat de reenactors op pad gaan door de gemeente Roosendaal. Ze leggen dezelfde route af als de Duitse en Britse soldaten tachtig jaar geleden deden. “Er is op deze plek veel gevochten”, weet reenactor Michiel Kersten te vertellen. “Tachtig jaar geleden was er het vermoeden dat er Duitsers in de boerderij zaten. Daarom hebben de Britten het in brand gestoken.”

Echte gevechten krijgen de leerlingen van De Singel niet te zien. “Maar een stukje verderop mogen we straks wel een gevecht naspelen”, verklapt Michiel. Dat er niet heel veel actie is in het weiland is overigens niet gek. “Je bent niet constant aan het vechten als het oorlog is”, vertelt een andere reenactor. “Het is misschien twaalf procent oorlog spelen, verder is het vooral wachten. Zo ging dat vroeger ook, constant maar wachten totdat er iets gebeurr.” Een ander vult aan: “En dan was het vroeger nog de uitdaging om iedereen gemotiveerd te houden. Dat was heel pittig.”

Tocht door de gemeente

Donderdag lopen de reenactors een route van tien kilometer. “Geen idee waar we naartoe gaan”, verklaren twee deelnemers. “We zien het wel. Dat is juist leuk. We weten in ieder geval wel dat we in een weiland slapen!” De twee groepen belanden uiteindelijk bij Zuivelhoeve Zwanenburg in het buitengebied van Roosendaal. Ook daar is veel gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op dag twee moeten ze nog een tocht van twintig kilometer afleggen. Om 10.00 uur is er reenactment bij de Natuurpoort in Wouwse Plantage. ’s Middags is het op de Markt in Wouw te doen en ’s avonds op Park Landeweel, ook in Wouw. Zaterdag is de dag van de Bevrijdingsrit. Dan is er ook nog reenactment te zien bij de Tolbergvijver om 12.30 uur. En aan het einde van de middag is het alweer afgelopen. “Ik ben benieuwd naar het ontvangst op de Kade”, zegt Michiel. “Ik denk dat dat echt heel indrukwekkend gaat zijn.”

Camp Thruster Reenactment Nispen Roosendaal Dutch Polar Bears
Sommige reenactors fietsen de route.
Lees ook: Op Camp Thruster leer je alles over de bevrijding van Roosendaal Lees ook: Ga mee terug in de tijd naar de ‘Vier dagen hel’ van Roosendaal