Duurzame waardecheques Regionaal Energieloket ‘op de bon’
In zo’n vijftig gemeentes worden particulieren geregeld benaderd door het Regionaal Energieloket. Onder meer met de aankondiging van waardebonnen van soms wel negentig euro, waarmee je bijvoorbeeld spaarlampen kunt bestellen. De verwachtingen worden niet altijd waargemaakt. Soms zijn de bonnen al op voordat de actie goed en wel is gestart.
Op woensdag 9 februari, aan het eind van de middag, deelde de Gemeente Bergen op Zoom een Facebookbericht van het Regionaal Energieloket. Dat belooft “GRATIS ENERGIE CADEAUBON t.w.v. 60 euro”, met hoofdletters zelfs. Wel even goed lezen: voor huurders! Voor huiseigenaren bleken ze al op. Een aanvraag indienen kan nog wel, ook als je niet huurt, want er is een wachtlijst. Het is dus zaak om je je contactgegevens in te vullen.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.
Er zit dus een limiet aan het aantal verstrekte waardebonnen, al heeft niet iedereen dat meteen in de gaten. Stefaan Verheugt, raadslid bij het Bergse CDA, overweegt er vragen over te stellen. Mede omdat er vorig jaar iets anders mis ging. Hij nam in september 2021 meermaals contact op met het Regionaal Energieloket, toen hij ontdekte dat een deel van de beloofde bonnen nooit werd geleverd. Dat was niet alleen zijn persoonlijke ervaring, na een oproep op Facebook bleek al snel dat dit meer mensen was overkomen.
Incident
Namens het Regionaal Energieloket laat woordvoerder Fleur Duffhuis weten dat het vorig jaar een incident betrof en dat de meeste mensen gewoon hun waardebon ontvingen. Ze legt tevens uit dat er een door de gemeente bepaald maximum bedrag is dat aan die cheques mag worden uitgegeven. Daarom zijn ze op een gegeven moment op. Maar wat niet binnen de geldende termijn van een maand wordt besteedt, komt weer beschikbaar. Daarmee worden mensen op de wachtlijst mogelijk alsnog verblijd.
Koppelen aan bedrijven
Wie de privacyverklaring van het Regionale Energieloket opent, ontdekt al snel wat de redenen zijn om mensen zich in te laten schrijven; “We doen ons best om je zo goed mogelijk te koppelen aan voor jou interessante bedrijven die jou verder kunnen helpen met het verduurzamen van jouw huis. Zo kunnen we je bijvoorbeeld alleen aan bedrijven uit jouw regio koppelen als je aangeeft daarin interesse te hebben.” Er wordt dus contactinformatie verzameld van particulieren die geïnteresseerd zijn in duurzame oplossingen voor hun woning. Zo ontstaat een database die het bedrijf inzet om leveranciers van producten en diensten in beeld te brengen bij hun doelgroep, en andersom.
Er meldt zich een tweede woordvoerder van het Regionaal Energieloket, Paul Geurts van Kessel. Hij legt uit dat het de aangesloten bedrijven niets kost om op het platform te staan. Tenzij ze gebruik willen maken van aanvullende diensten, zoals agendabeheer en de communicatie met potentiële klanten.
Mee gestopt maar toch op de site
P. Jansen Installatietechniek B.V. is één van de namen die op de website worden gepresenteerd als aanbieders van duurzame producten en diensten. Piet Jansen en een woordvoerder melden dat ze voorheen wel actief deelnamen aan het platform maar er mee stopten omdat toentertijd een percentage van twee tot drie procent bovenop de offerte moest worden doorberekend voor deelname. Ze ontvangen, ook nu het ze niets meer hoeft te kosten, geen aanvragen meer maar worden nog wél genoemd als een van de beschikbare bedrijven.
Lokaal te besteden subsidies
Hoe ‘regionaal’ is het loket eigenlijk, als in heel Nederland gemeentes de organisatie aanprijzen? De naam moet vooral slaan op het feit dat het aanbod wordt gefinancierd met subsidies die lokaal dienen te worden ingezet. De verleende overheidssteun wordt ingezet om te enthousiasmeren en voorlichting te geven, zowel meer algemeen als op woningniveau. Geurts van Kessel betreurt het dat gemeentes niet altijd juist gebruik maken van de aangereikte ‘toolkit’ om de bedoelingen van het Regionaal Energieloket goed uit te dragen. Onderdeel daarvan is volgens hem ook dat het om een “op = op” actie gaat.
‘Partner met veel kennis en ervaring’
De gemeente Bergen op Zoom laat weten bewust te hebben gekozen voor het Regionaal Energieloket. Van het Rijk is 465.000 euro ontvangen in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Dat bedrag mag niet direct aan particulieren worden uitgekeerd. Via een constructie als zo’n loket mag het wel. Bergen op Zoom beschouwt deze organisatie als een partner “met veel kennis en ervaring op dit gebied” en ziet dat bevestigd in het grote aantal gemeentes dat met het bedrijf in zee gaat.
“Vorig jaar hebben ruim 3000 huishoudens een bon aangevraagd en netjes hun producten geleverd gekregen”, meldt een woordvoerder namens de gemeente. Hij geeft als tip aan mensen die nog een waardebon aan willen vragen om goed te checken of er op ‘verzenden’ wordt geklikt. Mogelijk ging daar iets mis bij de mensen die vorig jaar niets ontvingen. Bovendien moet er vervolgens per mail een bevestiging binnenkomen.
Huurders kunnen nog bonnen bestellen
Van de 3000 cadeaubonnen die nu beschikbaar zijn, is ongeveer de helft bestemd voor koopwoningen en die zijn allemaal vergeven voor nu. Mensen met een huurwoning kunnen er nog wel direct een aanvragen. Dit wordt ook op de betreffende website en social media van het Regionaal Energieloket benoemd. Wel zal een volgende keer door de gemeente duidelijker worden gecommuniceerd dat het een “op=op” actie betreft.
Meer weten en/of zo’n waardebon aanvragen? Klik dan hier voor de website.