West-Brabant

Dwangsommen voor drugsdealers, bovenop gewone straffen

Close-up van drugsdeal tussen twee mensen waarbij je alleen de handen ziet en geld wordt betaald voor een zakje drugs

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Dealers die binnen het politiedistrict De Markiezaten op straat betrapt worden bij drugshandel krijgen voortaan niet alleen boetes of celstraffen van justitie. Ze krijgen ook een dwangsom opgelegd van de gemeente waarin ze betrapt zijn. Voor de straathandel in softdrugs is dat 5.000 euro per overtreding. Bij harddrugs is de dwangsom 7.500 euro. Binnen het politiedistrict De Markiezaten vallen 8 gemeenten, waaronder Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht.

Door: Bianca van Vugt

De gemeente Woensdrecht heeft als eerste in de regio een proef gedaan om de straathandel in drugs te verminderen. Een betrapte drugsdealer heeft daar de afgelopen maanden niet alleen boetes of celstraffen gekregen van justitie. De handelaar heeft daar bovenop een dwangsom gekregen van de gemeente Woensdrecht. Woensdrecht heet dat 3 keer succesvol gedaan. Daarom gaan de andere 7 gemeenten binnen het politiedistrict De Markiezaten dit nu ook doen.

5.000 euro voor softdrugs, 7.500 euro voor harddrugs

Drugsdealers die op straat worden betrapt met softdrugs krijgen een dwangsom opgelegd van 5.000 euro. Als je gepakt wordt voor handel met harddrugs is dat 7.500 euro. De burgemeesters binnen het politiedistrict De Markiezaten hebben dat voortaan geregeld in een bestuurlijke maatregel. Het is dus geen straf of boete, want dat loopt via politie en justitie. De bestuurlijke maatregel, in dit geval een dwangsom, komt daar nog bovenop.

De bestuurlijke maatregel gaat gelden in alle 8 gemeenten van politiedistrict De Markiezaten: Woensdrecht, Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom, Rucphen, Roosendaal, Moerdijk en Halderberge. De burgemeesters denken hiermee dealers te ontmoedigen, omdat ze risico lopen een flinke som geld te moeten betalen. Andere gemeenten in Nederland hebben er ook al positieve ervaringen mee.

Samen optrekken om waterbedeffect te voorkomen

De Roosendaalse burgemeester Han van Midden is voorzitter van het politiedistrict De Markiezaten. Hij vindt het belangrijk dat buurgemeenten samen optrekken tegen drugshandel. “Het is voor ons een extra middel om de overlast rond drugshandel terug te dringen en vooral te voorkomen. We doen dat met acht gemeenten gezamenlijk om heel duidelijk één lijn te trekken, maar ook om een ‘waterbedeffect’ te voorkomen. Het is onze bedoeling dat de desbetreffende dealer weet dat het hele gebied in de gaten gehouden wordt en kan rekenen op een lik-op-stukbeleid.”