Een derde van wandelaars houdt hond niet aan de lijn; schrikbarend volgens boswachter

In de meeste natuurgebieden geldt voor hondenbezitters een aanlijnplicht. Maar uit onderzoek van Staatsbosbeheer blijkt dat 36 procent het daar niet zo nauw mee neemt. Dat brengt, vooral nu tijdens het broedseizoen, flinke gevolgen met zich mee volgens boswachter Helmut van Pelt.
Sinds een paar weken is de jaarlijkse campagne ‘Kraamkamer van de natuur’ weer van start gegaan. In deze periode vragen boswachters van Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, LandschappenNL en Natuurmonumenten extra aandacht voor de rust van de dieren. De organisaties hebben ook onderzoek gedaan om te achterhalen hoe Nederlanders daar zelf naar kijken. Daaruit bleek dat vier op de vijf Nederlanders vinden dat dieren tijdens het broedseizoen recht hebben op extra rust.
Daarnaast toonde het onderzoek aan dat 74 procent vindt dat het broedseizoen steeds belangrijker wordt, juist omdat het slecht gaat met de natuur. Maar het bleek ook dat de groep hondenbezitters iets minder rekening houdt met het broedseizoen. Terwijl er in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht geld, houdt slechts 64 procent de hond aan de lijn in het bos. Schrikbarend volgens boswachter Helmut van Pelt. “Loslopende honden hebben eigenlijk als gevolg dat ze de natuur in zekere zin verstoren”, vertelt de boswachter.
Belang van hond aan de lijn
Daarom is er volgens Staatsbosbeheer extra alertheid nodig op loslopende honden, want ze vormen een bedreiging voor de andere dieren in het gebied. Vooral tijdens het broedseizoen. “Een reekalf, dat gewoon vertrouwt op z’n schudkleuren, kan besnuffeld worden. De moeder ruikt dat en laat het reekalfje dan ook in de steek waardoor het aan een hongerdood sterft.” Ook vogels zoals fazanten, graspiepers en houtsnippen hebben last van de loslopende viervoeters, want zij broeden op de grond.
Daarom is het volgens de boswachter belangrijk om de bordjes in de gaten te houden, want soms zijn er in bossen ook losloopgebieden. Bij de ‘ingang’ van een losloopgebied staat een bordje van Staatsbosbeheer. Van Pelt benadrukt nog wel dat het belangrijk is om alle bordjes in de gaten te houden. “Ben er alert op dat je alle borden leest, want hier zie je ín het losloopgebied een bord van de gemeente Woensdrecht, waarop staat dat honden aan deze kant aan de lijn moeten.”
Boete
Naast dat loslopende honden een impact hebben op de dieren in het leefgebied, kan het zomaar ook een impact hebben op de eigen portemonnee. In 2020 bedroeg de boete voor een niet aangelijnde hond nog 99 euro. Die prijs is de jaren daarop weer verhoogd. “De boete is nu verhoogd van 109 naar 119 euro. Dat is alleen als de hond lost loopt. Heb je een hond die achter bijvoorbeeld een ree aanrent, dan start de boete vanaf 500 euro.”
Van Pelt mag zelf geen boetes uitschrijven, maar spreekt wandelaars er wel op aan als hij ziet dat ze zich niet aan de regels houden. Vaak geven mensen als reden dat ze zich er niet bewust van waren, maar een enkeling doet er weleens moeilijk over. “Gelukkig zijn de meeste mensen ruimdenkend en merk je dat het onwetendheid is. Wil niet zeggen dat ik soms reacties heb gehad dat het mensen niet interesseert en dat vind ik eigenlijk heel zorgelijk.”