Een zak compost als dank voor jouw GFT- en snoeiafval
Je krijgt de gratis zak compost als je snoeiafval inlevert op het grondstoffencentrum. Foto: Paul Joachems
Elk jaar bedanken gemeenten hun inwoners voor het feit dat zij zich inspannen om groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) gescheiden aan te leveren. Daarom is jaren terug de Landelijke Compostdag in het leven geroepen. Dat is dit jaar op 23 maart. Op die dag krijgen inwoners een kadootje in de vorm van een zak compost.
De Saver-gemeenten uit onze streek beperken de actie niet tot één dag. In de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge en Rucphen loopt de compostactie van 4 maart tot en met 12 april. “Elke inwoner die in die periode grof groen aanbiedt op ons grondstoffencentrum krijgt een zak compost mee”, vertelt Bas Raeijmaekers. Hij is senior projectleider afval en grondstoffen bij de gemeente Roosendaal.
Etensresten bij het GFT-afval
Grof groen is het snoeiafval uit de tuin. Dat is niet hetzelfde als het groente-, fruit- en tuinafval wat mensen via de container aanbieden. Waar nog niet alle inwoners zich bewust van zijn is dat etensresten ook bij het GFT-afval horen. “Ik noem het daarom ook weleens het natte groen”, zegt Raeijmaekers.
Eerder legde de Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad al uit dat inwoners hier nog flink op kunnen besparen. “Veel mensen gooien hun etensresten bij het restafval. Maar voor het aanbieden van restafval moet je betalen. En als je het in je GFT-container gooit wordt het gratis opgehaald”, legt de wethouder uit. “Verzamel het in biologisch afbreekbare zakjes of zet een bakje op je aanrecht wat je dagelijks leeggooit bij je GFT-afval.”
Lees ook: Voorscheiden, nascheiden, bakken of zakken? Zo staat het er nu voor met het afval in RoosendaalVolgens Raeijmaekers raken steeds meer mensen bekend met het grondstoffencentrum. “Hier kun je bijna al je afval gratis kwijt”, legt hij uit. “Restafval en dakleer kunnen alleen tegen betaling worden aangeboden. Al het andere afval kun je er gratis achterlaten.”
Inwoners maken al jaren goed gebruik van de compostactie. “Ik doe dit werk nu tien jaar”, zegt Raeijmaekers, “en daarvóór was deze actie al in het leven geroepen. En met succes.” De compost wordt door Saver gemaakt uit al het verzamelde GFT- en snoeiafval. “Dus het aanbieden van je GFT- en snoeiafval kost je niets en je krijgt er ook nog wat voor terug”, stelt Koenraad.