Roosendaal

Eerbetoon aan beroemde Roosendalers Fons Rademakers en Jacques Hurks

Het plantsoen dat vernoemd wordt naar Rademakers ligt gelegen tegenover het Norbertuscollege.

Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

De beroemde Roosendalers Fons Rademakers en Jacques Hurks krijgen beide een eigen plantsoen in Roosendaal. De plantsoenen zijn een eerbetoon aan de geschiedenis die beide heren hebben geschreven binnen hun vakgebied. Rademakers als beroemde filmmaker en Hurks als bekend architect. De plantsoenen die vernoemd worden, hebben een speciale connectie met de cineast en architect.

De commissie naamgeving heeft unaniem besloten dat de openbare tuinen naar de twee Roosendalers worden vernoemd. Rademakers is geboren en getogen in Roosendaal. Hij heeft een bewogen loopbaan gehad als acteur, scenarioschrijver, filmregisseur- en producent. De Roosendaler was met zijn film “De Aanslag” de eerste Nederlandse regisseur, die een Academy Award won voor de Beste Buitenlandse Film. De film heeft, buiten internationale erkenning, ook bijgedragen aan de culturele zichtbaarheid van Nederland.

Passend eerbetoon voor een van de meest invloedrijke figuren uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Het park dat vernoemd wordt naar Rademakers ligt gelegen tegenover het Norbertuscollege. Dat is niet zomaar, want de filmproducent zat hier vroeger zelf op school. Volgens wethouder Paul de Beer is het een passend eerbetoon voor een van de meest invloedrijke figuren uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

“Door een plantsoen naar hem te vernoemen, eren we zijn nalatenschap en inspireren we toekomstige generaties om zijn voorbeeld te volgen. Dit plantsoen zal dienen als een blijvende herinnering aan de culturele erfenis van Fons Rademakers en zijn onschatbare bijdrage aan de filmwereld”, laat wethouder Paul de Beer weten.

Architectuur in West-Brabant

Het Hurksgenootschap, het archiefplatform over Jacques Hurks, had als wens om de architect te koppelen aan een locatie in Roosendaal. Uiteindelijk is er gekozen voor het plantsoen nabij de Stationsstraat/Vincentiusstraat. Hurks heeft bijgedragen aan de architectuur in West-Brabant. Hij heeft talloze ontwerpen gemaakt voor villa’s, kerken en civiele bouwwerken. Vele daarvan zijn benoemd als rijksmonument. Het stadsbeeld van Roosendaal heeft zijn uiterlijk te danken aan het werk van de ontwerper.

Ook hierover is wethouder De Beer enthousiast: “Door een plantsoen naar hem te vernoemen, eert de gemeente Roosendaal zijn nalatenschap en erkent het de culturele en historische waarde van zijn architectonische bijdragen.” De uitgekozen locatie ligt dichtbij de Ludwigstraat. Dit is één van de straten waar nog veel Hurks-huizen te zien zijn. “Wat ons betreft is dit een passend eerbetoon”, aldus De Beer.