Nispen

Eerste dominosteen (bijna) gevallen: dorpshuis Nispen verhuist naar kerk

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Anne van Egeraat Anne van Egeraat

      Een bijzondere mijlpaal voor Nispen vrijdagochtend. Na bijna tien jaar onzekerheid is het dan eindelijk zover: er ligt een concreet plan voor een nieuw dorpshuis. Het huidige Nisipa en Wit-Gele Kruis verdwijnen en maken plaats voor woningbouw. In de kerk komt het nieuwe multifunctionele centrum.

      “Vandaag, 4 april 2025, markeert een bijzonder moment voor ons dorp Nispen”, vertelt Frank Kerstens. Hij is de voorzitter van Stichting Dorpshuis Nisipa. “Als projectgroep dragen wij symbolisch het project over aan de gemeenteraad.” Dat gebeurt onder het genot van een bak koffie en een vers Nispens worstenbroodje. Ook de brede werkgroep is hierbij aanwezig, net zoals wethouder Evelien van der Star.

      De wens om naar de kerk te verhuizen lag er al langer. Dat zou eerste instantie ook gebeuren – toen weer niet, vanwege de te hoge kosten. Dankzij een versoberd plan kan het uiteindelijk tóch wel. “Maar wat is versoberd?”, aldus Kerstens. “Uiteindelijk is het plan bijna helemaal geworden zoals we het graag wilden. Wij zijn dus heel blij.”

      Multifunctioneel

      Het nieuwe dorpshuis wordt echt multifunctioneel. Alle verenigingen die al gebruik maken van het huidige Nisipa, kunnen meeverhuizen. “Misschien komen er straks wel meer verenigingen bij”, gaat de voorzitter verder. Als voorbeeld wordt bijvoorbeeld de carnavalsstichting van het dorp genoemd, of de harmonie.

      De kerk blijft aan de buitenkant qua uiterlijk redelijk hetzelfde. Wel komt er aan de zijkant een bijgebouw bij, met daarin toiletten en een ruimte voor fyiotherapie. “Die toiletten zijn dan ook te gebruiken wanneer de kerk dicht is. Dat is handig wanneer er iets te doen is in het openluchttheater”, aldus Kerstens. In de kerk zelf komt een soort grote doos, vergelijkbaar met het nieuwe dorpshuis van Hoeven.

      Van binnen zijn grote open ruimtes met veel glas. Met behulp van verschuifbare wanden kunnen ruimtes vergoot én verkleind worden. In de doos komt ook nog een tweede verdieping, met daar in het plafond een lichtstraat waardoor het uiterlijk van de kerk goed zichtbaar blijft. Er komt ook een kapel bij de kerk, waardoor de kerkelijke functie (deels) behouden blijft.

      Domino-effect

      Niet alleen de verhuizing van het dorpshuis is goed nieuws voor de Nispenaren. Het is namelijk de eerste dominosteen die straks om gaat vallen. Op de plek van het huidige Nisipa en het Wit-Gele Kruis – dat ook naar het multifunctionele centrum verhuist – komen nieuwe woningen.

      Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze nieuwe woningen eruit gaan zien. In het raadsvoorstel staat dat op de plek van Nisipa ruimte vrijkomt voor zo’n twaalf seniorenwoningen en twee twee-onder-een-kapwoningen. Op de locatie van het Wit-Gele Kruis komt ruimte voor vijf starterswoningen. Volgens Kerstens is het dan vooral de wens dat de woningen naar mensen gaan die binding hebben met het dorp.

      “Door zowel starterswoningen als seniorenwoningen te bouwen voldoen we aan de vraag van de inwoners”, gaat de voorzitter verder. Vorig jaar heeft het bewonersplatform een uitgebreid onderzoek gedaan naar de woningvraag in Nispen. “Met de starterswoningen willen we de starters tegemoet komen. De seniorenwoningen kunnen juist weer zorgen voor doorstroming in de huizenmarkt.”

      Kostenplaatje en planning

      De gemeente kan de kerk voor één euro kopen van de parochie. Ondanks dat het om een versoberd plan gaat, is er wel 5,9 miljoen euro uitgetrokken voor de verbouwing. “Dat lijkt veel geld”, zegt de wethouder. “Maar bij een verbouwing aan een kerk is dat zo op hoor.” Een deel van de verbouwing wordt overigens door Stichting Nisipa zelf betaald. De opbrengst van de verkochte grond wordt geïnvesteerd in de verbouwing.

      Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 5 juni een besluit neemt over het raadsvoorstel. “Maar daar hebben wij al het vertrouwen in. Dan kunnen we samen blijven bouwen aan een levendig, duurzaam en toekomstbestendig Nispen, met het dorpshuis Nisipa als het nieuwe hart in ons dorp”, sluit Kerstens af. De verwachting is dan dat in de eerste helft van 2027 het nieuwe dorpshuis opgeleverd wordt.

      Lees ook: Waarschijnlijk toch een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen