Eerste lustrum Masoek Sadja: ‘Belangrijk dat ons verhaal verteld blijft worden’
Bij binnenkomst zijn meteen de klanken te horen van gitaar en zang. Er wordt gelachen en vooral veel gekletst en uiteraard kan lekker eten niet ontbreken. Masoek Sadja van Stichting Pelita vierde vrijdag 20 januari haar eerste lustrum in Bergen op Zoom. Het vijfjarig bestaan kan rekenen op veel animo.
Tijdens het muzikale optreden van Angklunggroep Suara Angklung doet de zaal gezellig mee. Er wordt muziek gespeeld op instrumenten gemaakt van bamboe. Ieder bamboe instrument heeft zijn eigen toonsoort en door de aanwijzingen van de dirigent komen de klanken tot een nummer.
Samenkomen
Sinds 2019 worden er samenkomsten georganiseerd voor ouderen met een Nederlands-Indonesische achtergrond. Babs Kemperman uit Bergen op Zoom zet zich hier als vrijwilligster keihard voor in. “Ik vind het enig om te doen. Je ziet de mensen genieten en daar doe ik het voor”, vertelt ze.
Het artikel gaat verder onder de foto.
“Vijf jaar geleden meldde mevrouw Kemperman bij het ministerie dat zij graag bijeenkomsten wilde organiseren. Hierdoor kwam ze bij ons uit”, legt Kees Schepel, regiocoördinator Noord-Brabant en Zeeland bij Stichting Pelita, uit. “Ik heb een héle lange mail gestuurd naar het ministerie”, zegt Kempermans. Tot haar verbazing kreeg ze het verlossende antwoord terug dat ze haar graag wilden helpen. En dus krijgt Kemperman subsidie van het Rijk om de bijeenkomsten te organiseren.
Vanuit de cultuur is eten, muziek en samenzijn ontzettend belangrijk.
Dertig jaar geleden begon de stichting in Eindhoven om samenkomsten te organiseren. Inmiddels organiseert Stichting Pelita dit soort inloopmiddagen door heel het land. Schepel is blij dat dit nu ook in Bergen op Zoom plaatsvindt. “Het is erg belangrijk voor deze groep om samen te kunnen komen.”
Zes keer per jaar worden de samenkomsten in Bergen op Zoom georganiseerd. “Vanuit de cultuur is eten, muziek en samenzijn ontzettend belangrijk. Door middagen als deze kunnen we de mensen makkelijker van informatie voorzien over bijvoorbeeld wettelijke regels en andere zaken”, legt Schepel uit.
Het is belangrijk dat het verhaal over Nederlands-Indië vertelt blijft worden.
“Het is belangrijk dat het verhaal over Nederlands-Indië verteld blijft worden. Het is een aparte lood uit de Nederlandse stam”, meent Kemperman. Tegen de eenzaamheid is het ook goed, besluit Schepel.