Hoogerheide

Eerste permanente Newton Room van Nederland geopend in Hoogerheide

Rick Minnebach Rick Minnebach

Donderdagochtend is de gloednieuwe Newton Room geopend in het gebouw van de Aircraft Maintenance & training school (AM&TS). De interactieve leerruimte is ingericht om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met vliegtuigtechniek. Uitgerust met drie vliegtuigsimulators en praktische opdrachten worden leerlingen warm gemaakt voor een eventuele toekomst in de vliegtuigtechniek.

Trots wordt het rode lintje doorgeknipt om de officiële opening van de Newton Room te vieren. Het lint wordt doorgeknipt door onder andere de Ina Adema (commissaris van de koning), Per-Arild Konradsen (FIRST Scandinavia) en Wim Blinkhof (AM&TS).“Het is heel mooi om een locatie te delen waar het allemaal echt gebeurt. De leerlingen zien het hier, in het echt, gebeuren in plaats van vanuit een lokaal”, vertelt Konradsen. Adema sluit zich hier bij aan: “Op het moment dat je actief met de opdracht bezig bent, onthoud je veel meer. Boeken horen er ook bij, maar ik geloof dat je er op deze manier meer van opsteekt.”

Praktijk opdrachten

Wanneer je de Newton room binnen loopt vallen drie vliegtuigsimulators direct op. Voordat de kinderen plaatsnemen achter de stuurknuppel, bereiden ze een vluchtplan voor aan een werktafel. Ze leren hier over snelheden, tijdseenheden en windrichtingen. “Theorie wordt hier echt met de praktijk gekoppeld. Ze gaan aan de slag met wiskunde en natuurkunde, en zullen op de simulator zien of ze het goed hebben berekend. We willen de kinderen echt de tijd en ruimte geven om zich te verdiepen in de lesstof, en te leren van hun gemaakte fouten. In plaats van een docent met de rode pen, zullen ze zelf gemotiveerd zijn om hun fouten te verbeteren”.

Nadat Demi (14) en Wesley (15) een route hebben uitgestippeld bij de tafel, nemen ze met het vluchtplan in hun handen plaats achter de simulator. Zij mochten als één van de eerste de casus uitvoeren. “We hebben vandaag inzicht gekregen in wat we kunnen verwachten van vliegtuigtechniek. Het lijkt mij wel leuk om vliegtuigmonteur te worden”, vertelt Wesley tijdens het landen van zijn vliegtuig.

Laat de kinderen maar komen!

“Ik ben harstikke blij en supertrots”, vertelt Angela Segers, marketingmanager,  van AM&TS over het lokaal. In 2021 konden ruim 300 leerlingen al proeven van de vliegtuigtechniek met een tijdelijke opgestelde Newton Room. De huidige Newton Room is permanent en scholen kunnen zich aanmelden voor een les op de website van Newton Nederland. “Laat de kinderen maar komen!”.