Eerste Stolpersteine in Bergen op Zoom ter herdenking van Joodse oorlogsslachtoffers

Stolpersteinen herinneren aan de in de oorlog vermoorde Joodse inwoners. (Pixabay)
Ook Bergen op Zoom krijgt herdenkingsstenen, zogeheten Stolpersteine, bij de voormalige woningen van in de oorlog vermoorde Joodse inwoners. De eerste onthulling is dinsdagmorgen 22 oktober in de Burgemeester Mathonstraat, waar de Joodse verzetsman Walter Süskind en zijn gezin hebben gewoond. De Stolperseine, uit het Duits vertaald: struikelstenen, zijn bronzen straatstenen met daarin de naam, geboorteplaats- en datum en sterfplaats van de slachtoffers.
Elders in Nederland, waaronder Roosendaal, zijn al Stolpersteine in het straatbeeld te vinden. De stenen, ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, vormen een tastbare herinnering aan Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Naziregime zijn gedeporteerd en vermoord. De ceremonie begint om 9.00 uur in het bijzijn van nabestaanden, inwoners en andere belangstellenden. Gunter Demnig zelf zal de eerste stenen plaatsen. De bijeenkomst omvat toespraken, muziek en een moment van stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.
Honderden kinderen gered
Walter Süskind, afkomstig uit Duitsland, verhuisde in 1938 naar Bergen op Zoom op de vlucht voor het Duitse Naziregime. Na de Duitse inval in 1940 is het gezin Süskind in 1942 naar Amsterdam gedeporteerd. Als medewerker van de Hollandsche Schouwburg wist hij daar honderden kinderen te redden van de Jodenvervolging, maar hij stierf uiteindelijk tijdens de dodenmarsen in 1945. De plaatsing van de stenen voor de familie Süskind is een eerbetoon aan hun verhaal en aan alle slachtoffers van de Holocaust.
Belang van herinneren
De Stolpersteine zijn een initiatief van de Hans Kerstensstichting – vernoemd naar de enkele jaren geleden overleden Bergse VVD-bestuurder. De Stichting is echter statutair onafhankelijk. Secretaris Tommy van der Veer benadrukt het belang van de stenen, tachtig jaar na het oorlogseinde, die moeten voorkomen dat het leed van de Joodse inwoners in de vergetelheid raakt.
Blijvende plaats
“Met de plaatsing van de eerste Stolpersteine willen we de verhalen en namen van deze mensen terugbrengen naar de plek waar ze thuishoorden”, aldus Van der Veer. Het is volgens hem een manier om hen een blijvende plaats te geven in onze gemeenschap.” Ook Bergse scholen zijn nauw betrokken bij het Stolpersteine-project. De stichting is van plan om de komende jaren op meer locaties in de stad struikelstenen te plaatsen, zodat elk slachtoffer een eigen plek van herinnering krijgt.
Lees ook: Struikelstenen Hulsdonksestraat Roosendaal blijven bewaard