Woensdrecht

Eerstejaars studenten vliegtuigtechniek ontdekken hun nieuwe omgeving op de fiets

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Woensdagmiddag maakten ruim vijftig eerstejaars studenten van de Aircraft Maintenance & Training School (AMTS) kennis met de Brabantse Wal, onder begeleiding van de burgemeester van Woensdrecht. De studenten gaan de komende jaren de opleiding vliegtuigtechniek volgen op Aviolanda in Hoogerheide, en het gemeentebestuur vond het een perfect moment om ze wegwijs te maken in hun nieuwe leefomgeving.

De middag begint voor de studenten in de raadszaal van het gemeentehuis van Woensdrecht. Burgemeester Adriaansen heet ze enthousiast welkom: “Vandaag is een bijzonder moment. Jullie beginnen je opleiding hier, en wij vonden het belangrijk om jullie meteen kennis te laten maken met de gemeente waar je de komende jaren zult studeren.” De studenten worden ook welkom geheten door Aviolanda-directeur Ivo van der Vlis, wethouders Rainier Schuurbiers en Lars van der Beek, gemeentesecretaris Peter Bogers en afgevaardigden van vliegbasis Woensdrecht.

In grote steden zie je vaak introductieprogramma’s voor studenten, waarom zouden wij dat in Woensdrecht ook niet doen?

De studenten worden uitgedaagd met een quiz over Woensdrecht. Vragen als “Hoeveel grenspalen staan er op de Belgisch-Nederlandse grens?” zorgen voor hilariteit en fanatieke discussies. Van der Beek lacht: “Het is een beetje chaotisch, maar ze doen hun best en het is hartstikke leuk!” Hij legt uit waarom deze dag zo belangrijk is: “We willen dat de studenten zich hier thuis voelen. In grote steden zie je vaak introductieprogramma’s voor studenten, en wij dachten: waarom zouden wij dat in Woensdrecht ook niet doen? Het is een mooie manier om ze te laten zien wat onze gemeente te bieden heeft.”

Op de fiets

Daarna stappen de studenten en gastheren en -dames op de fiets voor een tocht door de verschillende dorpskernen van Woensdrecht. De Luchtmacht stelde de fietsen beschikbaar, en stuurde bovendien enkele medewerkers mee om ervoor te zorgen dat de groep onderweg bij elkaar blijft. Commandant Noëlle Sloot van 133 Squadron begeleidt de groep en ziet dit als een mooie gelegenheid om de studenten enthousiast te maken voor een toekomst bij Defensie: “We hopen natuurlijk dat er toekomstige collega’s tussen zitten die net zoveel plezier als ik hebben in hun werk bij Defensie.”

Studeren is meer dan alleen in de schoolbanken zitten.

De studenten genieten zichtbaar van de dag. “Lekker fietsen en lekker weer,” zegt Zhuoian Kan, een van de eerstejaars, met een glimlach. Zijn passie voor vliegtuigen heeft hem vanuit zijn geboorteland China naar deze opleiding gebracht, en hij kan niet wachten om aan de slag te gaan.

“Studeren is meer dan alleen in de schoolbanken zitten”, zegt burgemeester Adriaansen. “Het betekent ook dat je de omgeving leert kennen. Sommige studenten gaan hier op kamers en bouwen een bestaan op voor een paar jaar. Dan is het goed om te weten wat waar zit en ook een stukje van de geschiedenis mee te krijgen.”