Eigenaar BioMoer verdachte in Belgisch mestfraude-onderzoek
De co-vergistingscentrale BioMoer in Moerstraten. (Archieffoto: Stichting Behoud Halsters Laag)
De eigenaar van de omstreden biovergistingscentrale BioMoer op de grens van Bergen op Zoom en Roosendaal, het bedrijf Fertikal van veehandelaar en mestondernemer Peet W. uit Baarle-Nassau, wordt verdacht van grootschalige mestfraude. Dat meldt Omroep Brabant. Donderdag zijn in de grensstreek met Vlaanderen invallen geweest bij 32 bedrijven, onder meer bij diens dochteronderneming in Esbeek.
Door: Han Verbeem
Peet W. is grootaandeelhouder van het Vlaamse mestbedrijf Fertikal, dat in 2019 eigenaar werd van het toen failliet verklaarde BioMoer nabij Moerstraten. De centrale verwerkt dierlijke mest tot biogas, via een vergistingsproces waarbij plantaardig materiaal werd toegevoegd. Fertikal kocht de gronden en opstallen van de curator. BioMoer ging destijds ten onder nadat plannen voor uitbreiding niet doorgingen; de vergister beschikt over een verwerkingscapaciteit van 25.000 ton per jaar en de vroegere eigenaren wilde deze uitbreiden naar 43.500 ton. Uiteindelijk weigerde de gemeente Bergen op Zoom medewerking te verlenen en is de door de provincie verleende uitbreidingsvergunning daarmee komen te vervallen. De kwestie kwam tot aan de Raad van State.
Eerdere vragen Roosendaalse raad
Volgens Omroep Brabant is de verdachte Baarlenaar één van de vier bestuurders van Fertikal, dat onder vuur zou liggen bij een fraudeonderzoek van de Belgische justitie. Sinds de overname van BioMoer ligt de centrale stil; wel zou er in 2019 sprake zijn geweest van ongeoorloofde mesttransporten en -opslag; hierover hebben de Roosendaalse raadsfracties van GroenLinks en PvdA in december van dat jaar vragen gesteld aan de wethouder Cees Lok. Vervolgens is gehandhaafd, waarbij het college in maart 2020 de Omgevingsdienst heeft ingeschakeld vanwege illegale mestopslag – en daarbij is zelfs een dwangsom aan Fertikal opgelegd. Het bestemmingsplan staat opslag als hoofdactiviteit niet toe.