Bergen op Zoom

Einde seizoen in zicht voor Bergse kermisondernemers: ‘Gewoon aftellen’

Emma Janvier Emma Janvier

Veel Bergse kermisexploitanten bouwen deze week voor de laatste keer hun attracties op tijdens de Bergse najaarskermis. Wanneer ze als laatste honk in Bergen op Zoom weer terug op het thuisfront zijn, betekent dit voor sommigen dat na een lang seizoen de voetjes omhoog kunnen. Voor anderen is het juist de aftrap voor een lange winter vol onderhoudswerkzaamheden.

“Onze vakantie begint eigenlijk pas in januari”, legt kermisexploitant Alicia uit. Ze reist al twee jaar met de ballen-gooien-spelwagen. Haar ouders en zus staan ook met een attractie op de najaarskermis. “Tijdens het seizoen ben je wel eens een weekje vrij, maar het is nu gewoon aftellen. We hebben een druk seizoen gehad, ik wil naar huis”, lacht ze.

Winterwerkzaamheden

Michel zit achter de knoppen van de ‘Mega Polyp’ en ook hij is blij om weer in zijn thuishaven te zijn. “Als het zulk lekker weer is als vandaag, dan is het jammer dat het seizoen is afgelopen. Maar met de regen van afgelopen tijd is het goed dat het klaar is.” Het zou volgens Michel fijn zijn als het goede weer nog even aanhoudt, want het werk is nog niet klaar. Na het kermisseizoen beginnen namelijk alle onderhoudswerkzaamheden.

Het werk is nooit helemaal klaar.

“In de winter beginnen we elke dag aan een onderdeel van de attractie, totdat je uiteindelijk alles hebt gehad”, legt hij uit. “Ook moeten bijvoorbeeld de vrachtwagens en aanhangers gekeurd worden, het werk is nooit helemaal klaar.” Met een beetje geluk kan hij net voor het nieuwe seizoen weer begint er nog even tussenuit. “Dan gaan we nog iets van tien daagjes weg.”

Oliebollenkraam

De attracties van Alicia en haar familie staan tijdens de winter in een loods. “Daar stallen we alles en maken we het klaar voor volgend jaar.” Voor de jonge kermisexploitant duurt het dus ook nog wel even voor ze uit kan rusten. “Hierna ga ik nog naar Amstelveen en dat is mijn laatste kermis dit seizoen. En dan in december gaan we weer beginnen met de oliebollenkraam in Tilburg.”