Roosendaal

Elf Koninklijke onderscheidingen in gemeente Roosendaal

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

In de gemeente Roosendaal zijn vrijdagochtend 11 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Nummer 12 kon vrijdag niet worden uitgereikt, maar zal later volgen.

Deze vrijdag voor Koningsdag is er opnieuw de traditionele lintjesregen. In Roosendaal is burgemeester Jacques Niederer een ochtend lang op pad geweest om, namens de Koning, 11 Koninklijke onderscheidingen uit te reiken.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, op één na. Want Conny van Staalen-van Leeuwen (70) uit Wouw is zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor een grote hoeveelheid stichtingen, verenigingen en goede doelen. Zo heeft Van Staalen-van Leeuwen er mede voor gezorgd dat er in Wouw een openbare school is en hielp ze de Koorschool in Roosendaal naar een hoger niveau te brengen.

Van Staalen-van Leeuwen was niet alleen actief in haar eigen regio, ze hielp ook vrouwen in Afrika, Azië en Latijns Amerika met de Stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast maakte ze zich hard voor onderwijs voor kinderen in Nagwa in India. Kregen er in 1996 maar zo’n 10% van de jongens in Nagwa en bijna geen meisjes les, nu gaan bijna alle kinderen wel naar school.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De anderen zijn allemaal Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Een overzicht:

Joke Bogers-Schoenmakers (82) uit Roosendaal is onderscheiden, voor haar vrijwilligerswerk. Zo is ze al 54 jaar lang actief is voor meerdere parochies. Ze begon in 1965 in de Fatimaparochie met het verzorgen van bloemen voor de kerkdiensten. Vandaag de dag is ze nog steeds actief voor de kerk, maar bij de Sint Norbertusparochie, waar ze gastvrouw is van het parochiecentrum. Ook was ze vrijwilliger bij de Stichting Groenhuysen, een hobbyclub en de Stichting Algemene Hulpdienst Roosendaal.

Gerard van Kaam (75) uit Roosendaal krijgt het lintje voor zo’n 20 jaar vrijwilligerswerk voor het carnaval in zijn stad. Van de commissie Otobusrellie tot de Kaokelswaree en de Boerenraad; Van Kaam werkte aan het succes van de Stichting Carnaval Roosendaal. Ook is hij vrijwilliger voor het Patiëntenvervoer bij het Bravis ziekenhuis en voor de Zonnebloem.

Dré Siemons (76) uit Roosendaal zet zich al sinds de jaren 80 in voor de leefbaarheid van de wijk Burgerhout. Hij is dagelijks bezig in de wijk, is jarenlang lid geweest van het bewonersplatform en ruimt zwerfafval op. Siemons helpt het park ‘De Verfraaiing’ schoon te houden, hangt er uilenkasten op en maakte er een insectenhotel. Hij houdt de bloembakken in Burgerhout netjes en legde een wijkmoestuin aan. Niet voor niets noemen buurtbewoners hem de ‘burgemeester van de wijk’.

Piet Naalden (65) uit Roosendaal is jarenlang vrijwilliger geweest in Wouw en Roosendaal. In Wouw zette hij zich in voor het Sint Nicolaas Comité, de oudercommissie van basisschool De Stappen en voetbalvereniging Cluzona. Na zijn verhuizing naar Roosendaal werd Naalden vrijwilliger bij atletiekvereniging THOR, zette zich in voor Nordic-Walking groepen en voor de Ondernemersvereniging Brugstraat. Hij was oprichter van Buurtpreventie Binnenstad en speelde jarenlang voor kerstman.

Mieke Spekman (65) uit Roosendaal is bij haar stadsgenoten vooral bekend van haar bijzondere liedjes bij de uitreiking van de Gouden Bolhoed. Maar ze is ook bestuurslid van Tongerlohuys en was dat ook al toen het nog museum de Ghulden Roos heette. Spekman is ook al ruim 12 jaar stadsgids,  lid van Heenkundekring de Vrijheijt van Rosendale en correspondente voor uitgeverij de Bode.

Arie Hofland (70) uit Roosendaal heeft zich vooral ingezet voor de Protestantse Kerk in de stad. Sinds 1996 heeft hij verschillende functies gehad binnen de kerk, zoals Pastoraal Ouderling, lid van de Kerkenraad en penningmeester van zangkoor Dutch Christian Choir. Ook was Hofland secretaris van zangkoor Una Cantare en van de Probus Club Kring-Roosendaal. De Probus Club is een wereldwijde organisatie van 55-plussers die zich inzetten voor saamhorigheid.

Frans van Haren (73) uit Roosendaal is oud-docent van de LTS Sint Joseph, waar hij werkte met kinderen die moeite hadden met leren. Hij heeft zich altijd ingezet voor deze leerlingen, ook toen hij met pensioen was en coördinator werd bij het Regionaal Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Roosendaal en Halderberge. Van Haren is ook vrijwilliger bij de Stichting Leergeld Roosendaal die arme kinderen helpt mee te kunnen doen met activiteiten op school. Verder was hij actief voor de Koorschool,  harmonie De Gildezonen en het jeugdorkest van Harmonie Erato.

Frank Stroop (54) uit Roosendaal is al sinds 1983 lid van de Valley Sound Big Band en regelt er de website, social media en communicatie. Sinds 2002 is hij ook secretaris van de band. Stroop stimuleert jongeren om bezig te zijn met Bigband- en Jazzmuziek en heeft een belangrijke rol gespeeld binnen de muzikale cultuur van Roosendaal.

Gré van Wesel-Kok (58) uit Nispen heeft zich jarenlang ingezet voor de Oranjestichting Nispen. Ze organiseerde niet alleen Koninginnedag, maar ook de jaarlijkse 4 mei herdenking. Van Wesel-Kok is ook vrijwilliger bij geloofsgemeenschap Heilige Maria Hemelvaart en helpt kinderen bij de voorbereiding voor hun eerste communie en het vormsel. Ze is lid van het parochiebestuur, vrijwilligerster bij het Openluchttheater Nispen en actief voor wijkvereniging De Hooliganzen.

Ine Luijkx-Broekhoven (69) uit Heerle maakte zich in de jaren 70 sterk voor ouderparticipatie op basisschool Berkenveld in Heerle en was de eerste voorzitter van de Ouderraad. Daarna was ze bestuurslid van het Oranjecomité Heerle, vrijwilliger bij de Stichting Groenhuysen en bestuurslid van gymnastiekvereniging GENIE.

Eduard Torenbos (76) is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Maar er zijn omstandigheden waardoor hij zijn Koninklijke Onderscheiding niet al op vrijdag kan ontvangen. Burgemeester Jacques Niederer heeft Torenbos al wel laten weten dat hij door de Koning onderscheiden is en dat hij zijn lintje later dus nog krijgt.