Elf monumentale bomen tussen Essen en Nispen alsnog gekapt: ‘Structurele miscommunicatie’
Buurtbewoner Geert Jacobs in de Grensstraat, met op de achtergrond de bomen die gekapt gaan worden
De elf monumentale bomen op de grens tussen Nispen en Essen zijn alsnog gekapt. De bomen moeten wijken voor rioolwerkzaamheden. Geert Jacobs uit Nispen maakte zich lange tijd hard voor het behoud van de bomen. Volgens hem staat de kap ‘symbool als een hoogtepunt voor structurele miscommunicatie tussen gemeente Essen, gemeente Roosendaal en de Nederlandse bewoners van de Grensstraat.’
“Typische grensproblematiek,” noemde hij het al in oktober. ZuidWest Update sprak hem toen, omdat hij en een aantal andere Nederlandse bewoners niet waren ingelicht over de rioleringswerkzaamheden.
Eikenprocessierups
Een anonieme buurtbewoonster dacht dat de bomen in eerste instantie vanwege eikenprocessierupsen werden gekapt. Ze zag namelijk rode kruizen op de boomstammen staan. Na wat Googlen kwam Jacobs er in oktober achter dat rioleringswerkzaamheden de oorzaak waren.
Verankerd in historie
Aan de Gazet van Antwerpen vertelt schepen Brigitte Quick dat de elf gekapte bomen aan de rand van een gracht stonden. Hierin moet het hemelwater – na afkoppeling van het regen- en rioolwater in de Grensstraat – worden opgevangen. Zo begint het toilet van Jacobs tijdens hevige onweersbuien nu te borrelen. Bredere en diepere sloten moeten overstromingen voorkomen.
Dinsdag begon de kap. Een treurige dag voor Jacobs en de monumentale bomen. Ze hebben namelijk twee Wereldoorlogen meegemaakt, zei hij in oktober melancholisch. “Ze zijn verankerd in de historie van Nispen,” vertelde hij, terwijl hij een oude ansichtkaart toonde. Hij vindt het jammer dat er geen alternatieven zijn overwogen, zoals een riolering naast de bomen.
“Na de werken worden er elf nieuwe bomen aangeplant,” belooft Quick. Eerder gaf de gemeente Essen aan om 34 nieuwe bomen te planten. Ook zouden er plantvakken met eiken en heesters komen.
Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst stelde in oktober vragen over de communicatie tussen Nispen en Roosendaal, onder andere over de rioleringswerkzaamheden. “Je ziet het daar af en toe misgaan.” Daarom moet er ‘grensoverschrijdend’ gewerkt worden, vindt hij. Jacobs hoopt dat beide gemeenten uit dit dossier de nodige lessen trekken, als het op communicatie met grensbewoners aankomt.
Hij is voorzichtig blij met de compensatie voor de elf gekapte bomen, maar ‘helaas is deze mooie aanblik van de Grensstraat nu een feit van het verleden. Net zoals op een oude ansichtkaart van meer dan honderd jaar geleden.’
Elf monumentale bomen aan de Grensstraat tussen Essen en Nispen worden gekapt | Video: Geert Jacobs
Lees ook: Bewoners Grensstraat niet ingelicht over rioolwerkzaamheden: ‘Schandalig!’