Moerdijk

‘En door’ gaat het college van Moerdijk na breuk

Herbert Kats Herbert Kats

‘En door’ gaan de fracties van de VVD, Moerdijk Lokaal, Burger Belangen Moerdijk en het CDA. De drie zittende wethouders wethouders: Danny Dingemans, Pauline Joosten en Bennie Blom krijgen versterking van de in 2022 afgezwaaide Eef Schoneveld.

Blom en Schoneveld nemen zitting in het nieuwe college zonder een politieke partij te vertegenwoordigen. Beide waren verbonden aan Onafhankelijk Moerdijk (OM). Maar ze hebben ‘in het belang van de gemeente’ gehoor gegeven aan de oproep om wethouder te zijn, geeft Erik van der Linden (VVD) namens de vier fracties aan.

Deze herschikking was nodig nadat Onafhankelijk Moerdijk besloot op te stappen. Als enige partij steunde zij begin deze maand de voordracht van Hans van Brenkelen (OM) als opvolger van de plotseling opgestapte Jack van Dorst. Dat leidde tot een breuk.

Continuïteit

Coalitiewoordvoerder Van der Linden zegt over de prioriteiten van het nieuw samengestelde gemeentebestuur. “Dat was er op dit moment één: continuïteit.” Hij geeft aan dat een nieuw en stabiel college de komende tijd wil gebruiken om de belangrijkste ambities af te stemmen. Dat moet uitmonden in een bestuursakkoord dat in het verlengde ligt van het bestaande.

De zittende wethouders: Danny Dingemans, Pauline Joosten en Bennie Blom was al gevraagd hun werkzaamheden voort te zetten. Voor Blom (Onafhankelijk Moerdijk) wil dat zeggen dat hij niet langer partijgebonden opereert.

Datzelfde geldt voor Eef Schoneveld (74)., die vrij recent afzwaaide om met pensioen te gaan. Ook op hem is een succesvol beroep gedaan om (weer) als wethouder te fungeren. Na dik 40 jaar bij de Belastingdienst was hij in Moerdijk twee jaar OM-raadslid voordat hij acht jaar diende als wethouder. Bij zijn afscheid grapte hij: “Een wethouder achter een rollator moet je niet willen.”

Bijzondere situatie

De nieuwe coalitie ziet in Schoneveld een politicus die op brede steun mag en kán rekenen. Onafhankelijk Moerdijk spreekt echter van ‘een bijzondere situatie’ nu twee wethouders niet meer aan hun partij gebonden zijn. De partij verwacht dat het herstel van het vertrouwen in het gemeentebestuur er niet gemakkelijker op is geworden.

De gemeenteraad is momenteel op reces (vakantie). Het is de bedoeling dat in de loop van augustus het bestuursakkoord ‘En door’ wordt ondertekend.

Lees ook: Onafhankelijk Moerdijk zegt vertrouwen in coalitie op, college komt met reactie