Energie-armoede wordt bestreden met warme kamers
Omdat het prijsplafond van de energierekening pas eind januari op de rekening te voelen is, zullen veel mensen thuis de verwarming niet aan willen zetten, denkt het Leger des Heils. Om die mensen niet in de kou te laten zitten wil de organisatie ervoor zorgen dat iedereen in de buurt een plek heeft waar hij of zij naartoe kan. Bij Bosshardt is zo’n locatie, waar zowel fysieke warmte als sociale warmte te vinden is.
Al voordat de buurthuiskamer zijn deuren opent, staan er dinsdagochtend al een paar buurtbewoners voor de schuifdeur van Bij Bosshardt aan het Zonneplein in Bergen op Zoom. Wanneer Carola Winters van het Leger de Heils de deur open doet, schuifelen de mensen de knusse ruimte binnen, waar de koffie al klaarstaat. “We hebben gemerkt dat veel mensen erg te lijden hebben onder de hoge energieprijzen”, zegt Winters, die als sociaal cultureel werker bij de locatie betrokken is. “Wij willen mensen een plek geven waar het warm is en waar ze elkaar kunnen ontmoeten waardoor ze niet thuis in de kou hoeven te zitten.”
We komen om een praatje te maken met de mensen
Onder de bezoekers zijn Frank en Sonja Ribbens. Zij wonen in de buurt en hebben dankzij een contract nog geen last van de hoge energieprijzen. Maar dat is dan ook niet de voornaamste reden dat ze hier zijn. “We komen om een praatje te maken met de mensen”, zegt Frank. “En nu met de energiecrisis is het mooi meegenomen dat je hier in de warmte zit zodat je thuis de verwarming wat zachter kan zetten.”
Sociale warmte
Terwijl er aan de ene tafel gezellig gekletst wordt en aan een andere tafel tekenles wordt gegeven, komt Jos Wentink binnengelopen met haar rollator. Ook zij maakt zich nog niet echt zorgen over de energieprijzen. “Ik woon hierboven en het is een vrij warme flat, ik heb mijn verwarming nog niet aangezet.” Ook zij komt dus niet speciaal voor de verwarming, maar wel voor de sociale warmte. Ook doet ze mee met de lunch en de bingo, twee van de vele activiteiten die er plaatsvinden. Zo is er naast de koffieochtend ook een creamiddag, een kindermiddag en een wekelijkse warme maaltijd.
Lees ook: Schaatsbanen gaan ondanks energiecrisis door, kaartje veelal duurderDe buurthuiskamer is één van de duizend locaties waar mensen heen kunnen deze winter. Naast de locaties van het Leger des Heils hebben bijvoorbeeld ook bibliotheken zich aangesloten bij het initiatief. “Zo willen we deze winter een deken van warme kamers over Nederland verspreiden”, aldus de organisatie.
Vrijwilligers
Vanaf januari staat de overheid garant voor lage energieprijzen met behulp van het prijsplafond. Dat wil beslist niet zeggen dat de buurtwoonkamer minder toegankelijk wordt. “De energiecrisis is niet de enige moeilijke periode. Nu focussen we ons op de energiearmoede maar er zijn altijd mensen die iets nodig hebben”, zegt Winters. “We zijn daarom ook op zoek naar vrijwilligers die zich bij ons in willen zetten.”
Lees ook: Bergse PvdA wil aanpak energiearmoede: gemeente moet inwoners tegemoet komen Lees ook: Meer Woensdrechtse huishoudens in aanmerking voor energiesteun Lees ook: Roosendalers mogen niet de dupe worden van exploderende gasprijs