Energyhub geeft Thoolse ondernemers lucht: ‘Het is én-én met de netversterking’
De eerste energyhub van Nederland staat in Tholen: de 31 ondernemers van de Slabbecoornpolder en Welgelegen kunnen gebruik maken van de megabatterij met een capaciteit van 2 megawatt. Deze e-hub, zoals de nieuwe voorziening kortweg heet, moet de ergste druk van de ketel halen bij de netkrapte op Tholen. Hoewel er meerdere van dit soort batterijopslag in Zeeland te verwachten is, is dit volgens netbeheerder Stedin géén alternatief voor de huidige, geplande netversterking in oostelijk Zeeland. “Het is én-én”, benadrukt Martin Martens, de Zeeuwse regiodirecteur van Stedin.
De geplande openingsceremonie verliep letterlijk stormachtig. Onder slagregens en een aanwakkerende wind gaven de Stedin-bestuurder David Peters, het Thoolse gemeentebestuur en de vertegenwoordigers van Rabo en de directie van e-hubbeheerder REC Tholen het startsein. Eerder deze dag bracht netbeheerder Tennet het langverwachte rapport naar buiten over de netcongestie in Zeeland. Beneden de Westerschelde, in Zeeuws-Vlaanderen, is de situatie zeer nijpend maar in de Bevelanden en op Tholen en Schouwen lijkt het minder ernstig dan verwacht.
380KV Halsteren
Toch blijft ook hier sprake van serieuze krapte op het net, aldus Martens. Het is daarom van groot belang dat de Bergse gemeenteraad volgende week instemt met het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuw 380KV-station in Halsteren -aan de andere zijde van het kanaal op een parahonderd meter van de e-hub. Want zonder dit station kan ook Tholen niet verder met de netversterking.
Pieken afvlakken
Met de nieuwe e-hub kunnen de deelnemende ondernemers vraag- en aanbod onderling op elkaar afstemmen en zelfs onderling energie uitwisselen – merkt Peter van Tuijl op. Hij is de initiatiefnemer van de e-hub en directeur van REC Tholen, het bedrijf dat deze voorziening beheert. Door een ‘slimme sturing’ wordt het elektriciteitsnet daarmee efficiënter benut, stelt Van Tuijl: “Door de collectieve aanpak worden de pieken in het elektriciteitsverbruik afgevlakt, en zonnepanelen zorgen voor het opladen van de batterij.”
Overige plannen
Inmiddels slaan ook in buurgemeente Reimerswaal ondernemers de handen inéén bij de energieverdeling in bedrijventerrein Olzendepolder bij Yerseke. Van Tuijl had de ondernemers hierbij graag ondersteund, “maar ze hebben anders besloten”, merkt hij op. De schaal- en schelpdierondernernemers nemen nu een extern adviesbureau uit Gelderland in de arm, betaald door de provincie en Reimerswaal.