Er geldt een avondklok. Dit is hoe Bergenaren het beleven
Een dag na de hevige rellen in Eindhoven, likt de stad zijn wonden. Niet alleen in Eindhoven liep het flink uit de hand, ook in Tilburg, Breda en Helmond werd er zondagmiddag én avond behoorlijk huisgehouden. In Bergen op Zoom bleef het rustig. Hoe kijken inwoners uit de stad terug op het eerste weekend van de avondklok?
Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen
Zaterdag 23 januari om 21.00 uur ging de avondklok in. Op dat moment mochten mensen alleen maar voor noodzakelijke redenen de straat op. Zondag hadden honderden mensen zich verzameld in steden als Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond, maar ook in Amsterdam en Urk om hun ongenoegen te uiten tegen het coronabeleid. De protesten verliepen onrustig en grimmig. De politie arresteerde meerdere mensen en gebruikte een waterkanon om de betogers te weren.
Ongeloof
Een buurtbewoner die maandag boodschappen deed in winkelcentrum De Gagel trok de vergelijking met de bestorming van het Capitool in Amerika. “Het is niet meer protesteren, het is net als in Washington.” Een mevrouw die voor de supermarkt een mondkapje droeg had geen goed woord over voor de relschoppers. “De rellen vind ik niet normaal. Ik snap het niet. Ik vraag me af: hoeveel positieve coronabesmettingen komen erbij?”
Averechts
Ook plaatst ze haar vraagtekens bij het nut van deze maatregel. “Dit is het eerste weekend met een avondklok, en er zijn al allemaal rellen. Dan weet ik niet of de avondklok helpt.” Een man die van plan was om zijn bus in te laden noemt het gekkigheid. Tóch denkt hij te weten waar het vandaan komt. “Het komt voort uit frustratie.” Iemand anders denkt dat er een betere oplossing is, dan mensen verbieden s ‘avonds de straat op te laten gaan. “Met in het achterhoofd problemen als eenzaamheid is er een betere oplossing, denk ik. Wat als supermarkten niet om 21.00 uur, maar om 18.00 uur sluiten. Dat gaat veel beter zijn. Er is 3 uur minder aanloop, wat betekent dat minder mensen op straat te vinden zijn.”
Regels
Eén van de toegestane redenen is dat je met een hond mag wandelen, zolang je er geen misbruik van maakt. De vrouw die een mondkapje droeg houdt zich netjes aan die regel. “Normaal gesproken ga ik drie keer per dag met mijn hondje naar buiten, als laatste om 18.00/18.30 uur. Dat doe ik nu ook.” Een winkelende vrouw zegt normaal gesproken tot 21.00 uur met een vriendin af. Dat zal ze nu vroeger doen. “De starttijd van de avondklok om 21.00 uur is te doen. Als de avondklok om 18.00 uur in zou gaan, dan was dat heel moeilijk. Ik heb er zelf geen problemen mee, maar het moet natuurlijk geen jaren duren.”